Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Let op: zó kort kan een hond in een warme auto zitten

let-op-zo-kort-kan-een-hond-in-een-warme-auto-zitten.jpg

Fijn dat warme weer! Maar baasjes van trouwe viervoeters opgelet: jaarlijks worden tientallen honden in een veel te warme auto achtergelaten. ‘Eventjes weg’ is vaak al te lang voor een hond en kan fataal zijn.

Honden kunnen niet zweten zoals wij en ze hebben ook nog eens een vacht die isolerend werkt. Maar wanneer is een auto te warm voor honden?

Snel te heet in de auto

Een auto wordt veel sneller heet dan je zou verwachten. Is het buiten 24 graden? Dan is het in de auto binnen tien minuten tien graden warmer. Na een halfuur kan zelfs de 43 graden worden bereikt. Wanneer het lichaam van een hond 42 graden bereikt, wordt het bloed stroperig en kan het niet meer goed worden rondgepompt.

Twee misvattingen

Op een warme zomerdag kan een hond na vijftien minuten in de auto al oververhit raken. Puppy’s en oude honden zijn extra gevoelig voor oververhitting. Dat je auto niet zo snel opwarmt omdat-ie licht van kleur is en ervan uitgaan dat een raampje openlaten afdoende is, zijn twee bekende misvattingen. Katten zijn overigens net zo gevoelig voor de hitte als honden.

Oververhitting voorkomen

Is het buiten warmer dan twintig graden? Laat je huisdier dan achter op de koelste plek. En loop aan het begin van de dag – als het nog niet zo warm is – een grote ronde, zodat later op de dag een kleine ronde volstaat. Ga je ergens naartoe met je hond? Zorg dan altijd dat je water bij je hebt.

Nog een ander advies: stop met stokken gooien naar je hond! 

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant