Dieren

Let op: sappen en naalden kerstboom giftig voor huisdier

let-op-sappen-en-naalden-kerstboom-giftig-voor-huisdier.jpg

Sommige huisdieren lopen met een rondje om de kerstboom heen, terwijl andere er het liefst de hele dag in hangen. Dit laatste is echter niet zonder gevaar, zo waarschuwt de Dierenbescherming.

De sappen en naalden van een kerstboom kunnen namelijk voor vervelende klachten zorgen.

Diarree en braken

Zo is het water waar je kerstboom in staat allesbehalve veilig voor je huisdier. Het water bevat namelijk vaak sappen uit je boom, die giftig zijn. “Zorg dat je hond of kat niet uit het water kan drinken,” zo schrijft de Dierenbescherming op Facebook. “Dit kan voor diarree, braken, maag-darmproblemen maar ook voor problemen met het zenuwstelsel zorgen.”

Sappen en naalden

Ook de dennennaalden van je boom kunnen voor problemen zorgen. “Als ze gewoon in de boom zitten, dan is er in principe niks aan de hand,” zo vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming. “Maar zorg ervoor dat er geen dennen in het eten of drinken kunnen komen. Naast het feit dat de giftige sappen ook in de dennen zitten, zijn ze ook nog eens scherp. In het ergste geval veroorzaakt dit gaatjes in de slokdarm van je dier.”

Tips

Zorg er daarom voor dat je dagelijks de naalden rondom je boom weghaalt, zodat je huisdier ze niet doorslikt. Ook kun je het beste de bak, waarin de kerstboom staat, bedekken zodat je dier er niet uit kan drinken.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Dierenbescherming
Foto | iStock

Ook interessant