Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dít is de leeftijd van je kat in mensenjaren

dit-is-de-leeftijd-van-je-kat-in-mensenjaren.jpg

Dat katten en honden sneller ouder worden dan mensen is algemeen bekend. Maar misschien vraag je je weleens af vanaf welke leeftijd je kat wordt beschouwd als een oudere kat. Je kunt de leeftijd van je kat gemakkelijk berekenen in mensenjaren.

En het heeft niets te maken met de vermenigvuldiging van 7, zoals je misschien wel verwacht.

Leeftijd kat in mensenjaren

Om het gedrag van je kat beter te begrijpen, is het handig om te weten wat de leeftijd van je kat in mensenjaren is. Je kunt op deze manier rekening houden met de gezondheid van je kat en je weet wanneer je langs de dierenarts moet gaan. Maar om erachter te komen hoe oud een kat is in mensenjaren, moet je elk levensjaar niet vermenigvuldigen met 7 (zoals bij honden). Als je dit doet worden verschillende aspecten niet overwogen die wel effect hebben op de gezondheid van je kat.

Hoewel het jonge uiterlijk van je kat doet vermoeden dat deze nog steeds jong is, is het diertje van binnen ouder. Hier heb je niet altijd zicht op. Hoe je dit het beste kunt berekenen? Volgens Cat Care moet je het einde van het eerste levensjaar gelijkstellen aan 15 mensenjaren en het einde van het tweede levensjaar aan 24 mensenjaren. Daarna tel je bij elk levensjaar 4 mensenjaren erbij op. Déze poster geeft een goed overzicht.

Lees ook
Last van een stinkende kattenbak? Deze tips helpen

Levensfasen van een kat

Een kat bevindt zich afhankelijk van zijn leeftijd in de levensfase van een kind, junior, volwassene, senior, bejaarde of hoogbejaarde. Deze levensfasen hebben effect op de ontwikkeling en gezondheid:

Kind: 0 tot 4 maanden
De kitten groeit en ontwikkelt zich heel snel.

Junior: 5 maanden tot 1 jaar
De kat bereikt in deze periode zijn volledige groei en leert hoe hij zich moet gedragen in zijn nieuwe thuis.

Volwassen: 1 tot 6 jaar
De kat is nu volwassen, zowel fysiek als in gedrag. Over het algemeen zijn ze in deze leeftijd gezond en actief.

Senior: 7 tot 10 jaar
Vanaf 7 jaar kun je een kat een senior noemen. Hij loopt op deze leeftijd een risico op ouderdomsziektes zoals chronische nierziekte of artritis. Vanaf de leeftijd van 7 jaar is het verstandig om minimaal één keer per jaar langs de dierenarts te gaan voor een gezondheidscontrole.

Bejaard: 11 tot 14 jaar
Een bejaarde kat vanaf 11 jaar heeft een grote kans om problemen te krijgen met zijn gezondheid. Omdat veel katten niet laten zien waar ze precies last van hebben wordt er geadviseerd om minimaal twee keer per jaar een gezondheidscontrole te doen bij de dierenarts. Overleg dit zelf met je dierenarts.

Hoogbejaard: 15 jaar en ouder
Zorg vanaf deze leeftijd dat je kat een rustig en fijn leven heeft voor de periode dat hij nog bij je is. Laat in overleg met de dierenarts ieder kwartaal de gezondheid van je kat monitoren. Houd daarnaast je kat zelf goed in de gaten.

Gezondheidscontrole bij de dierenarts

Als je kat de 7 jaar is gepasseerd hebben katten een verhoogde kans op gezondheidsproblemen. Omdat katten goed zijn in het verbergen van hun pijn, is het niet altijd zichtbaar. Probeer daarom alert te zijn op signalen van pijn en je er bewust van te zijn dat veel voorkomende aandoeningen niet altijd zichtbaar zijn. Meestal zie je dit pas als de ziekte al in een vergevorderd stadium is. Gelukkig zijn de meeste aandoeningen goed te behandelen als je het op tijd ontdekt. Daarom is een jaarlijkse gezondheidscontrole bij de dierenarts zo belangrijk.

Twijfel je of je kat iets mankeert? Bel dan altijd de dierenarts en ga langs voor een check.

Bron | Cat Care
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Ook interessant