Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Déze konijnenziektes komen het vaakst voor

deze-konijnenziektes-komen-het-vaakst-voor-margriet.jpg

Als konijnen zich ziek of zwak voelen, dan proberen ze dit meestal zoveel mogelijk te verbergen. In de natuur staat een zwak dier namelijk gelijk aan een makkelijke prooi. De kans is dan ook groot dat je het niet zo snel zult merken als je konijn ziek is. Daarom hier wat meer informatie over de verschillende konijnenziektes die er zijn.

Zo kun je bepaalde konijnenziektes tijdig herkennen én er wat aan doen.

Baarmoederkanker

Wist je dat baarmoederkanker één van de meest voorkomende konijnenziektes is? Een voedster van vier jaar of ouder heeft maar liefst 50 tot 80 procent kans om deze vorm van kanker te krijgen. Het is dan ook belangrijk om je bewust te zijn van symptomen als bloederige uitvloeiing uit de vulva, bloed bij de urine en in een later stadium ook een verminderde eetlust, lusteloosheid en benauwdheid.

Blaasgruis

Konijnen zijn erg gevoelig voor het ontwikkelen van blaasgruis. Konijnen hebben namelijk een bijzondere kalkhuishouding. Waar calcium bij andere dieren niet wordt opgenomen als het te veel wordt aangeboden in voeding, is dat bij konijnen juist wel zo. Als er te veel calcium in de voeding zit, dan komt er te veel calcium in het bloed. Dit overschot calcium wordt dan via de urine uitgescheiden en dit zorgt voor calciumkristallen, oftewel ‘blaasgruis’. Symptomen die op blaasgruis wijzen zijn vaak kleine beetjes plassen, op vreemde plekken plassen of helemaal niet meer kunnen plassen. Ook kan de urine troebeler en dikker zijn dan wat je gewend bent van je konijn, en kan het rood kleuren als er bloed bij zit.

Lees ook:
Van Vlaamse reus tot teddydwerg: dít konijnenras past het best bij je

Darmimmobiliteit

Als er een konijnziekte is waarbij het belangrijk is om te snel te handelen, dan is het darmimmobiliteit wel. Zonder behandeling kan dit namelijk binnen 24 uur dodelijk zijn. De naam zegt het eigenlijk al een beetje, maar darmimmobiliteit houdt in dat de darmen stil komen te liggen en dat er dus geen voedsel meer wordt voortgestuwd. Dit kan komen door pijn, stoppen met eten, onvoldoende vezels (die bijvoorbeeld in hooi zitten) of uitdroging. Symptomen om rekening mee te houden zijn het steeds kleiner worden van de keutels of zelfs helemaal geen productie van keutels.

Encephalitozoon Cuniculi

E.Cuniculi is één van de besmettelijkste konijnenziektes die er maar is. Het is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een eencellige parasiet. Symptomen om op te letten zijn: regelmatig omvallen, een scheve kop, ogen die snel heen en weer gaan, rondjes draaien, om de lengte-as tollen, blaas- en nierproblemen en achterhandsproblemen (zwakte, verlamming of ongecontroleerde bewegingen van de achterpoten). Voorkom is altijd beter dan genezen. Er bestaat helaas geen vaccin tegen E.Cuniculi. Zorg voor goede voeding en hygiëne. Dat wil zeggen dat je je koning geen ongewassen groenvoer van buiten geeft, omdat het bijvoorbeeld besmet kan zijn via urine. En houd het deel in het hok waar je konijn z’n behoefte doet goed schoon.

Lees ook:
Zo betrek je je hele gezin bij het verzorgen van jullie konijn

Madenziekte (Myiasis)

Deze ziekte komt voornamelijk voor in de zomer, in de warme maanden. Vliegen leggen dan eitjes in een bijvoorbeeld door ontlasting of urine bevuilde vacht of de open wondjes van konijnen. De maden die uit deze eitjes komen eten je konijn letterlijk op, dus het is belangrijk dat de maden zo snel mogelijk worden verwijderd. Ga dus altijd naar de dierenarts als je konijn hier last van heeft.

VHD (ook wel bekend als VHS of RHD)

VHD staat voor Viral Haemorrhagic Disease, maar wordt ook afgekort met VHS (Viraal Haemorrhagisch Syndroom) of RHD (Rabbit Haemorrhagic Disease). Het is een dodelijk en zeer besmettelijk virus, waar je je konijn gelukkig preventief tegen kunt vaccineren. VHD wordt door het calicivirus veroorzaakt en komt vrij via het speeksel, de ontlasting of de urine van het konijn. Het virus kan worden overgebracht door direct contact met besmette konijnen of stekende insecten. Symptomen om op te letten zijn gewichtsverlies, benauwdheid, koorts, stuiptrekkingen en bloedingen.

Diarree

Iets waar konijnen ook regelmatig last van kunnen hebben, is diarree. Als je ziet dat je konijn last heeft van waterige ontlasting, is het belangrijk om hem een dag op een dieet van alleen hooi en water te zetten. Is het de volgende dag nog niet over? Dan kun je het best naar de dierenarts gaan.

Sticky Bottom Syndrome

Het Sticky Bottom Syndrome (vuil achterwerksyndroom) treedt op als je konijn te veel caecotrofen (een bepaald soort keutels dat konijnen herverteren) produceert. Deze keutels zijn donker, zien er vochtig uit en zijn kleverig, waardoor ze makkelijk aan de haren rond de anus kunnen blijven plakken. Hierdoor blijft de anus eigenlijk constant vuil. Dit syndroom wordt over het algemeen veroorzaakt door te machtig voer. Je kunt het dan ook verhelpen door de hoeveelheid korrels of mengvoer te verminderen en juist wat meer hooi (vezels) te geven.

Bron | Anicura, Omlet
Beeld | Getty

Margriet 14 ligt nu in de winkel! In dit Pasen-nummer vind je de lekkerste recepten en leukste DIY’s voor Pasen, lente-fietsroutes door heel Nederland, tien pagina’s puzzelen, een 4-weken krachtplan en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant