Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Een kitten ontvlooien: zo doe je dat veilig

kitten-ontvlooien.jpg

Een huis vol vlooien wil je natuurlijk niet. Het kan al snel een plaag worden en naast dat het voor je kat vervelend is, kan het ook ziektes veroorzaken. Daarom wil je vlooien natuurlijk het liefst voorkomen. En dat doe je door je kat al als kitten regelmatig te ontvlooien. 

We leggen je uit hoe vaak dat moet en hoe je dit zo veilig mogelijk doet. 

Een kitten ontvlooien 

Een pasgeboren kitten is vaak door de voedingsstoffen uit de moedermelk van de poes nog beschermd tegen vlooien. Maar je kunt in overleg met een dierenarts ook vanaf de derde week al beginnen met preventief ontvlooien. Zeker vanaf acht weken, en wanneer de kitten minimaal 1 kilo weegt, is het hoog tijd om deze preventief te ontvlooien met een behandeling. 

Vooral bij jonge katten kunnen vlooien voor levensbedreigende situaties zorgen. Zo kan een vlooienuitbraak heel snel bloedarmoede veroorzaken bij een jonge kat. Daarnaast kunnen vlooien allerlei andere virussen en bacteriën bij zich dragen die je kat ziek kunnen maken. Wees hier dus vooral bij kittens extra alert op en trek snel aan de bel bij dierenarts als je vermoedt dat je kat toch vlooien heeft. 

Wormen 

Vaak hebben kittens en katten naast vlooien ook last van wormen. Dat komt omdat veel vlooien de eitjes van wormen bij zich dragen. Als je kat zichzelf schoonlikt of in de vacht bijt, kunnen deze eitjes via de vlooien in de buik van je kat terechtkomen. Daar kunnen ze uitgroeien tot wormen. Daarom is het belangrijk om je kitten niet alleen te ontvlooien, maar gelijktijdig ook te ontwormen.

Het juiste middel 

Er bestaan veel middeltjes tegen vlooien. Zo zijn er allerlei soorten druppeltjes, sprays, shampoo’s en vlooienbanden. Soms kan er door chemische ingrediënten in ontvlooimiddelen een huidirritatie ontstaan of kan je kat resistent worden tegen het product. Laat je daarom altijd goed adviseren, bijvoorbeeld door de dierenarts, wat voor jouw kat of kitten het beste middel is. 

Vaak bevinden in huis slechts vijf procent van de vlooien zich op het dier zelf. De rest leeft in de omgeving. Daarom is het verstandig om een middel aan te schaffen dat zowel voor het dier werkt, als op de omgeving. 

Lees ook:
‘Vlooien- en tekenmiddelen voor huisdieren gevaarlijk voor mensen’

Hoe vaak moet je ontvlooien?

Vlooien komen het hele jaar door voor. Het is daarom belangrijk om je kat of kitten ook het hele jaar preventief te blijven ontvlooien, om een plaag te voorkomen. Het verschilt per product hoe vaak je een kitten of kat precies moet ontvlooien, om deze beschermd te houden. Dat varieert van elke acht tot tien dagen tot één keer in de vier weken. Als je meerdere dieren in huis hebt is het belangrijk om deze allemaal te ontvlooien. Vlooien kunnen namelijk van je kat ook op de andere dieren overspringen. 

Daarnaast hebben buitenkatten meer kans om vlooien op te lopen. Hierbij is regelmatig preventief ontvlooien dus extra belangrijk. Je kunt door de dierenarts hiervoor een ontvlooischema op laten stellen.

Vlooien herkennen

Je kunt vlooien bij je kat of kitten herkennen aan jeuk (dus zichzelf veel krabben), korstjes over de rug of symmetrische kaalheid. Sommige katten kunnen zelfs allergisch zijn voor vlooien. Dat zorgt ervoor dat slechts één beet van een vlo al maandenlang heftige jeuk, kaalheid en korstjes veroorzaakt. Zo’n vlooienallergie kan ontstaan als je kat regelmatig door vlooien gebeten wordt. Raadpleeg in dit geval de dierenarts voor extra advies. 

Bron | AniCura, Organimal, Dierenkliniek Het Zicht
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant