Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Katteneigenaren opgelet: katten zien hun baasjes als hun ouders

katten-zien-baasjes-als-ouders.jpg

Is jouw kat als een kind voor je? Volgens recent onderzoek ziet jouw kat dat andersom ook zo. Uit de resultaten blijkt namelijk dat de meeste katten hun baasjes echt als hun eigen ouders zien. 

Katten zien hun baasje als ouder 

Er wordt weleens beweerd dat katten hun eigenaren als hun onderdanen zien, die ze eten geven, de kattenbak opruimen en die ze af en toe mogen aaien als ze daar zin in hebben. Toch blijkt uit een recent onderzoek gepubliceerd in Current Biology Journal dat je als katteneigenaar een hele ander rol vervult. Katten zouden hun baasjes namelijk als hun ouders zien. Voor jou was het misschien al lang duidelijk dat je kat als een kind voor je is, maar nu blijkt dat dus ook wederzijds te zijn. 

Kattengedrag

In het onderzoek werd het gedrag van katten bestudeerd. Eerst bracht een kat twee minuten door met zijn of haar eigenaar. Daarna verliet het baasje de kamer en moest de kat zich alleen vermaken. Vervolgens kwam de eigenaar weer terug in de kamer. In het experiment beoordeelden de onderzoekers in hoeverre de kat zich aan zijn of haar baasje hecht. Daarbij zijn er vier categorieën, ook wel hechtingsstijlen genoemd, namelijk: veilig, ambivalent, vermijdend en ongeorganiseerd. Deze hechtingsstijlen werden ook gebruikt bij andere studies om te bepalen hoe menselijke baby’s en puppy’s zich hechten aan hun verzorgers.

Lees ook: Loopt jouw kat ook altijd mee naar de wc? Dit is de reden

Dezelfde hechtingsstijl als baby’s 

Uit het onderzoek bleek dat veel van de katten dezelfde hechtingsstijl hadden als menselijke baby’s. Zo had 64 procent van de katten een ‘veilige hechtingsstijl’ met hun eigenaar. De katten waarbij deze hechtingsstijl werd gemeten werden radeloos zodra de eigenaren de kamer verlieten. Toen de baasjes weer terugkwamen nam de stressreactie direct af. Bij 30 procent van de katten had het geen effect als de eigenaar de kamer verliet en weer terugkwam. In de studie was te zien dat katten een vergelijkbaar vermogen hebben om zich aan hun baasjes te hechten, zoals kinderen dat bij hun ouders doen. Daarnaast zouden kittens volgens dit onderzoek nog net iets gehechter zijn aan hun baasje, dan honden.

Bron | Her
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant