Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dit is waarom katten zo veel slapen

dit-is-waarom-katten-zo-veel-slapen-en-sommigen-juist-niet.jpg

Nu baasjes nog meer thuis zitten met hun katten, vallen bepaalde dingen misschien extra op. Bijvoorbeeld dat je huistijger wel héél veel slaapt. Waarom slapen katten eigenlijk zo veel?

En moet je je daar zorgen over maken?

Slaapkoppen pur sang

Katten slapen gemiddeld vijftien tot twintig uur per dag, leert PetMD, een site met adviezen van dierenartsen, ons. Kittens en katten op leeftijd het meest. Dit doen ze vooral overdag. Het lijken daardoor enorme luiwammesen, maar vergeet niet dat katten echte nachtdieren zijn. Een erfenisje dat onze huistijgers van wilde katachtigen hebben gekregen, die ’s nachts jagen.

Dat avontuurlijke instinct blijft er bij katten in zitten. Daardoor rennen, klimmen en springen ze er ook op los. Vaak dus ’s nachts. En daar kunnen ze alle energie goed voor gebruiken. Hoe ze die aanvullen? Juist: door veel te slapen.

Regen en kou

Net als wij worden katten tot op zekere hoogte beïnvloed door het weer. Grote kans dat je kat op een regenachtige, koude dag meer slaapt dan op een zonovergoten, warme dag. Daarom zijn katten in de herfst en winter vaak grotere slaapkoppen dan in de lente en zomer.

Katten die juist weinig slapen

Heb jij juist het idee dat jouw kat minder dan vijftien uur slaapt? Geen paniek: daar kunnen simpele verklaringen voor zijn. Zo passen sommige katten zich aan op het leefpatroon van hun baasje, om meer qualitytime te kunnen hebben. Ook stemmen sommige katten hun slaapschema af op hun eetschema, zeker als het binnenhuiskatten zijn.

Fijne slaapplekjes

Ben je al eens nagegaan of je kat wel fijne slaapplekjes in huis heeft? Hart voor Dieren weet bijvoorbeeld dat een kat het liefst op een wat hoger punt in huis ligt, bijvoorbeeld op een plank aan de muur, boven op de krabpaal of zelfs bovenop een kast.

Net zo belangrijk, is dat de slaapplek lekker rustig is. De oren van katten zijn een stuk gevoeliger dan die van mensen. Liever geen lawaai van de tv, (af)wasmachine of muziek in de buurt dus. Ook zijn ze dol op warme plekjes; niet voor niets liggen ze graag op motorkappen, in de buurt van de verwarming, in de zon en bij jou op bed.

Dit is momenteel een van de best verkochte kattenmanden op Bol.com:

Dierenarts

Maak je je toch zorgen over hoeveel je kat slaapt? Dan kun je natuurlijk altijd even de dierenarts bellen. Misschien heeft het te maken met een verandering in huis. Of is er sprake van een combinatie van én veel of weinig slapen én slecht eten. Wellicht is er dan toch iets onderliggends aan de hand.

Maar we kunnen er volgens experts dus van uitgaan dat veel slapen over het algemeen vrij normaal is voor katten. Lekker laten dutten dus.

via GIPHY

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | PetMD, Hart voor Dieren
Beeld | iStock

Ook interessant