Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Goede vraag: kunnen katten ook nachtmerries hebben?

goede-vraag-kunnen-katten-ook-nachtmerries-hebben.jpg

Ligt jouw kat het liefst de halve dag op een kleedje diep in dromenland? Dat ziet er vaak vreedzaam uit, tot de pootjes ineens druk beginnen te bewegen, het beestje geluidjes begint te maken en ineens uit zijn slaap opspringt. Daarmee rijst de vraag: kunnen katten ook nachtmerries hebben? 

Van een mislukte muizenjacht tot achterna gezeten worden door de hond van de buren: waarover droomt je kat? 

Hebben ook katten nachtmerries? 

Het is vaak een jaloersmakend beeld, zo’n dromende kat op je bank die zich verder nergens druk om hoeft te maken. Toch wil het nog wel eens voorkomen dat het beestje het tijdens het slapen flink op z’n heupen krijgt en begint te trillen, trappelen, vreemde geluidjes maakt of ineens abrupt uit zijn slaap lijkt wakker te schrikken.

Diergeneeskundige en gedragsspecialist Valerie Jonckheer, van het Evidensia Dierenziekenhuis in Nieuwegein, legt aan LINDA.nl uit dat katten hoogstwaarschijnlijk in dit soort gevallen last hebben van nachtmerries. Jonckheer vertelt dat we het natuurlijk niet zeker kunnen weten, maar dat ze het wel vaker hoort van katteneigenaren. Vooral als een kat recentelijk iets heeft meegemaakt, lijkt het beestje meer last van te hebben van boze dromen.

Daarnaast legt de diergeneeskundige uit dat de hersenen van gewervelde dieren, dus ook die van katten, dezelfde onderdelen als menselijke hersenen bevatten die wij nodig hebben om te kunnen dromen. Hierdoor kunnen katten dus hoogstwaarschijnlijk ook in dromenland belanden, of een nachtmerrie krijgen.

Alert op epilepsie

Net als bij mensen zijn ook bij slapende katten de spieren uitgeschakeld. Maar dit werkt volgens Jonckheer niet altijd even goed. Vandaar dat je het beestje soms wild ziet trappelen, trillen of hoort smakken. Waarschijnlijk is ‘ie dan in dromenland druk op jacht naar muizen. Toch kan dit bij katten niet alleen wijzen op redelijk onschuldige nachtmerries, volgens de diergeneeskundige kunnen dat soort bewegingen namelijk ook duiden op epilepsie.

Als je kat na druk te bewegen tijdens het slapen ineens agressief kan worden, verward lijkt of rare streken uithaalt, is het belangrijk om alert te zijn. Een ander teken aan de wand kan zijn dat je kat gedesoriënteerd raakt bij opwinding. Bijvoorbeeld wanneer hij eten krijgt. Als je twijfelt kun je het beste contact opnemen met de dierenarts. 

Lees ook: Blijft je kat maar niezen? Het kan híeraan liggen

Geen slapende katten wakker maken

Als je denkt dat je kat midden in een nachtmerrie zit, dan wil je ‘m misschien het liefst wakker maken en knuffelen. Toch is dat volgens Jonckheer geen goed idee. Volgens haar kun je een kat in diepe slaap het beste met rust laten. Mocht je het toch te zielig vinden, dan kun je heel zachtjes van een afstandje en op een troostende manier de naam van het beestje roepen om ‘m voorzichtig uit de nachtmerrie te halen.

Als je ‘m midden in een boze droom begint te knuffelen dan kan het zijn dat je kat per ongeluk agressief reageert. Bijvoorbeeld omdat ‘ie net in dromenland nog volop in gevecht was met de buurkat. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | LINDA.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant