Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Waarom er nu meer katten met gebroken pootjes bij de dierenarts komen

waarom-er-nu-meer-katten-met-gebroken-pootjes-bij-de-dierenarts-komen.jpg

De hitte doet niet alleen wat met ons, maar ook met onze huisdieren. En dit gaat vooral op voor katten, valt dierenartsen op.

De ene na de andere huistijger belandt bij de EHBO met gebroken pootjes, laat Dierenopvang Amsterdam aan RTL Nieuws weten. Meer dan normaal. Hoe dat komt? Het zou alles te maken hebben met de hormonen die door de hitte door hun lijfjes gieren.

Krolse poezen

Net als mensen hebben katten met warm weer ook meer zin in seks. Bij mensen komt dit door het stofje serotonine dat extra wordt aangemaakt. Bij katten spelen hormonen met de hitte ook meer op. Vooral bij katers, die van zich af sproeien en op zoek gaan naar een krolse poes die een bepaalde geur uitscheidt. “En als die dan een ongecastreerde kater tegenkomt, is één plus één zo zes”, vertelt Carmen Silos van de Dierenbescherming aan De Stentor.

‘Brokkenpiloten’

Die zoektocht naar poezen komt katers soms duur te staan. Ze zijn zo gretig op zoek naar een krolse poes dat ze daarbij soms van balkons en uit ramen vallen. “Gebroken voetjes, kaken en poten”, zo omschrijft een medewerker van de dierenopvang de verwondingen. “We zien ook veel katers die zijn aangereden in het verkeer. Ze ruiken de poezen, gaan ’s avonds op stap, maar letten niet goed op. Het zijn echt brokkenpiloten.”

Late geboortegolf kittens

Het resultaat is niet alleen gebroken pootjes, maar dus ook veel kittens. Te veel kittens. Kittens waar baasjes van ongecastreerde of -gesteriliseerde katten niet altijd op zitten te wachten. En dus worden veel nestjes naar dierenasiels gebracht of zelfs gedumpt. Onlangs werd al aan de bel getrokken over overvolle kattenverblijven. En die geboortegolf houdt nog wel eventjes aan. Door de hittegolf vrij laat in de zomer, worden er nog een hoop kittens verwacht. Katten zijn tussen de 58 en 67 dagen zwanger. En waar de geboortegolf meestal in oktober wel ophoudt, kunnen er dit jaar in november nog eens beschuit met muisjes gegeten worden.

Wat kost een kitten?

Aangezien katten als huisdieren zo populair zijn en blijven in Nederland, verwacht de Dierenbescherming dat alle kittens een thuis zullen krijgen. Maar dat blijft altijd een intensieve klus. Wil jij graag een kitten? Dan is het goed om te weten dat je aan een asielkitten 150 euro kwijt bent, inclusief castratie of sterilisatie. Je helpt de Dierenbescherming ook enorm door je aan te melden als gastgezin voor kittens.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | De Stentor, RTL Nieuws, Dierenbescherming
Beeld | iStock

Ook interessant