Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Déze 10 ‘feitjes’ over katten blijken helemaal niet te kloppen

deze-10-feitjes-over-katten-blijken-helemaal-niet-te-kloppen.jpg

‘Poesje mauw, kom eens gauw, ik heb lekkere melk voor jou’, kennen (en zingen) we al jaren. Maar wist je dat katten helemaal geen melk mogen? Katten kunnen geen lactose afbreken, waardoor ze gaan overgeven en diarree krijgen als je ze (gewone) melk voert.

En zo zijn er nog een heleboel andere dingen die we automatisch met katten associëren, maar die helemaal niet waar blijken te zijn. We sommen ze voor je op:

 1. Katten zijn nachtdieren

  Dit is niet zo, katten zijn eigenlijk schemerdieren. Dat betekent dat ze het meest actief zijn tijdens de zonsopkomst en zonsondergang. In de natuur zijn hun prooien namelijk ook op deze tijden het meest actief. Maar je kat zal zich automatisch aanpassen aan jouw slaapritme. Toch denken we vaak dat katten nachtdieren zijn, omdat we het vooral ’s nachts opmerken als onze kat aandacht wil.

 2. Je kunt katten niet trainen

  Katten zijn net zo goed te trainen als honden, al weten veel mensen dit niet. Katten zijn ontzettend slim en kunnen net zo goed trucjes als ‘zit’ en ‘lig’ leren als honden dat kunnen.

 3. Katten zijn liever alleen

  Wanneer we het gedrag van katten vergelijken met dat van honden, dan lijken katten al snel onafhankelijke en minder liefhebbende dieren. Katten zijn inderdaad niet gemaakt om mensen gelukkig te maken zoals honden dat zijn, maar toch vinden ze het wel fijn om onderdeel van een gezin te zijn. De meeste katten komen het best naar voren in een liefdevolle omgeving waar ze zich fijn voelen, al uiten ze dat op een andere manier dan honden.

 4. Je kunt katten voor een langere tijd alleen laten

  Ondanks dat je katten niet drie keer per dag hoeft uit te laten, hebben ze wel dagelijks liefde en aandacht nodig. Je kunt dus niet zomaar een weekendje weg en je kat alleen laten met genoeg water en voedsel voor drie dagen. Katten kunnen last krijgen van verlatingsangst, en dit zullen ze uiten door dingen te gaan slopen of op plekken te poepen en plassen waar dat niet hoort.

 5. Een spinnende kat is een blije kat

  Katten spinnen niet alleen als ze blij zijn, maar ook wanneer ze bang zijn en zich bedreigd voelen. Ook kunnen ze spinnen van de pijn, tijdens een bevalling of zelfs wanneer ze stervende zijn. Als je kat op je schoot ligt en spint terwijl jij over z’n kopje kriebelt, is het waarschijnlijk wel van blijdschap. Maar kom je een spinnende kat tegen op straat, hoeft dit niet altijd een goed teken te zijn.

 6. Katten hebben een hekel aan water

  Het is waar dat katten liever niet in bad gaan, maar dat betekent niet dat ze water haten. De meeste katten zijn juist gefascineerd door water en drinken liever van bewegend water dan uit een bakje met water. Dat ze niet van baden en zwemmen houden, heeft te maken met het feit dat hun vacht minder olie bevat dan dat van honden. Hierdoor worden ze sneller nat en krijgen ze het sneller koud.

  Lees ook: 5x waarom katten een wel héél bijzondere conectie met water hebben

 7. Katten landen altijd op hun pootjes

  Het klopt dat katten een lichamelijk balanssysteem hebben waardoor ze zich tijdens een val snel kunnen omdraaien. Maar tijdens een hele korte val hebben katten soms niet genoeg tijd om te reageren, waardoor ze ook anders terecht kunnen komen. En zelfs katten die wél op hun pootjes terecht komen, kunnen nog steeds gewond raken.

 8. Katten en honden vinden elkaar niet leuk

  Het kan voorkomen dat een hond en een kat elkaar niet leuk vinden. Maar dat kan ook zo zijn met twee katten, of zelfs een mens en een kat. Zolang de hond en kat voorzichtig aan elkaar worden voorgesteld en elkaar onder de juiste omstandigheden leren kennen, is de kans groot dat ze prima overweg kunnen.

 9. Katten hebben minder aandacht nodig

  Het is niet waar dat katten ‘makkelijkere’ huisdieren zijn dan honden, omdat ze minder aandacht nodig hebben. Met name katten die niet naar buiten mogen hebben veel aandacht en uitdaging nodig om gelukkig te blijven.

Bron | Reader’s Digest
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant