Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Onderzoek toont aan: één op de vijf katten raakt besmet met corona binnen het huishouden

een-op-de-vijf-katten-besmet-met-corona-binnen-het-huishouden.jpg

Het is maar goed dat een kat negen levens heeft, want ook deze beestjes blijken uit nieuw onderzoek niet bestand tegen het coronavirus. Bijna één op de vijf katten raakt waarschijnlijk besmet met corona door één of meerdere personen binnen het huishouden. 

En ook honden blijken vatbaar voor het coronavirus via hun eigen baasje. 

Katten met corona 

Uit een lopend onderzoek in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijkt dat zo’n 19 procent van de katten binnen het huishouden besmet raakt met het coronavirus. Bij honden gaat het om 14 procent. Onderzoekers van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, Rotterdam en Wageningen testten 144 katten en 149 honden. Uit het onderzoek bleken verschillende katten en honden antistoffen tegen het coronavirus te dragen, waaruit geconcludeerd kan worden dat zij eerder besmet zijn geweest met de ziekte. Daarnaast testten zes katten en zes honden ook nog positief op het virus. In de meeste gevallen bleek de infectie na drie weken verdwenen en testten bijna alle dieren negatief. 

Het onderzoek begon in juli 2020 en loopt nog tot halverwege 2021.

Besmettelijk

Volgens de onderzoekers zijn de huisdieren hoogstwaarschijnlijk besmet geraakt met corona binnen hun eigen huishouden. Er zijn nog geen gevallen bekend waarbij huisdieren mensen hebben besmet, zoals bij nertsen wel het geval is. De huisdieren worden waarschijnlijk geïnfecteerd met het virus door knuffelcontact met mensen. 

Lees ook: Op deze vijf dingen moet je extra letten bij je kat in de winter

Coronaklachten bij huisdieren

De exacte ziekteverschijnselen bij huisdieren met het coronavirus zijn nog niet helemaal bekend, omdat het nog om een relatief klein aantal besmetten honden en katten gaat. Wel is bekend dat katten last kunnen krijgen van luchtwegklachten, net zoals mensen. Daarnaast kunnen de besmette huisdieren ook last krijgen van maag- en darmproblemen. Volgens het RIVM kunnen vooral jonge katten ziek worden van het virus. Over honden is minder bekend. Daarnaast is er ook nog geen bewijs dat honden of katten andere dieren kunnen besmetten. Heb je een zieke hond of kat nadat je zelf het coronavirus hebt gehad of in contact bent geweest met een besmet persoon? Neem dan contact op met de dierenarts en huisarts. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.     

Bron | NU.nl
Beeld | Getty Images

Margriet 02

Margriet 02 ligt nu in de winkel! In dit nummer een interview met Loretta Schrijver, lekker fit het nieuwe jaar in (met weekplan), winterpastels en wol en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant