Word abonnee

Kies n煤 voor een abonnement met korting

Abonneer n煤 met korting

Dieren

Kat steelt schoenen van buren voor baasje: ‘脡lke nacht’

deze-kat-steelt-schoenen-van-buren-voor-zn-baasje.jpg

Katten zijn om de een of andere reden gek op schoenen. De Amerikaanse kat Jordan is zelfs z贸 gek op schoenen, dat hij ze uit de hele buurt steelt.

Zijn baasje wordt elke nacht ‘verblijd’ met nieuwe schoenen in haar tuin in Pennsylvania.

Kat neemt schoenen mee

“Vorig jaar bracht hij me nog dode muizen, levende slangen, dode en levende vogels, afval zoals een lege chipszak en rubberen handschoenen”, vertelt Jordans baasje BJ Ross op Jordan The Feline Cat Burglar, de Facebookpagina van haar kat. Maar het beestje kreeg plotseling een heel andere verzamelwoede. “Jordan vindt het fantastisch om schoenen mee naar huis te nemen. Ja, je leest het goed: deze kleine kat sleept elke nacht een, twee of drie schoenen mee naar huis.”

37 schoenen later…

Het begon allemaal in januari, toen BJ ineens schoenen in haar tuin aantrof. “Ik gooide ze in eerste instantie weg. Maar nu houd ik de schoenen om de eigenaren op te sporen.” Dat leek alleen zo makkelijk nog niet. “37 schoenen later had ik nog steeds g茅茅n idee waar hij ze vandaan haalde.”

Gps

Ze besloot daarom een gps-tracker op haar huisdier te bevestigen. Zo kan ze na elke nacht zien welke route hij heeft afgelegd, en waar hij de schoenen dus vandaan heeft gehaald. En die collectie schoenen groeit en groeit, blijkt wel uit de foto’s die BJ deelt op Facebook. Van slippers tot en met sneakers en hakken. Als eigenaren hun schoeisel herkennen, mogen ze ze natuurlijk terughebben.

Lees ook
9x z贸 kun je je liefde aan je kat tonen in ‘kattentaal’

Geuren

Jordan is lang niet de enige kat die dol is op schoenen. “Er zitten veel interessante geuren aan”, verklaart Saskia Arndt, hoogleraar Diergedrag aan de Universiteit Utrecht,聽tegenover RTL Nieuws. “Katten kunnen heel goed ruiken en halen hier belangrijke informatie uit.”

Schreeuw om aandacht

Maar volgens haar kan de verzamelwoede van Jordan ook een schreeuw om aandacht zijn. “Je kunt een kat die dit gedrag vertoont meer aandacht of uitdagingen geven zoals voerpuzzels, krabpalen of spelletjes. Je kan eens kijken of hij dan stopt met het naar huis brengen van de voorwerpen. Maar het verschilt echt per kat.”

Glimlach

Jordan zorgt in elk geval voor veel lol, merkt zijn baasje. “Met al het slechte nieuws in de wereld tovert hij een glimlach op het gezicht van veel mensen.”

There’s a cat culprit on the loose! 馃槀

Geplaatst door People op Donderdag 13 augustus 2020

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op聽margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Facebook, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Ook interessant