Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Blijft je kat maar niezen? Het kan híeraan liggen

blijft-je-kat-meerdere-keren-per-uur-niezen-het-kan-hieraan-liggen.jpg

Het is normaal dat je kat af en toe niest, dat kan net als bij ons het gevolg zijn van een irritatie van de neusholtes door stof of sterke geuren. Maar als je kat meerdere keren per uur aan het niezen is, is er misschien meer aan de hand…

Blijft hij of zij hier meerdere dagen last van hebben, dan kan het gaan om een van de volgende oorzaken.

1.  Virale of bacteriële infectie

Katten kunnen, als gevolg van virussen en bacteriën, een infectie in de bovenste luchtwegen ontwikkelen. Zo’n infectie gaat vaak samen met een heleboel genies, gesnotter, gehoest en soms zelfs afscheiding uit de ogen. De meeste kittens krijgen rond acht weken vaccinaties tegen deze virussen om te voorkomen dat ze later ziek worden, maar als jouw kat deze niet heeft gehad, is de kans dus groot dat het niezen van een virusje komt.

2. Vaccinaties

Diezelfde vaccinaties kunnen juist ook de oorzaak zijn van het niezen van je kat. Dat is over het algemeen geen probleem, maar als het langer dan twee dagen aanhoudt, kun je voor de zekerheid beter even naar de dierenarts gaan. Wellicht heeft je kat dan een slechte reactie op de vaccinatie.

3. Gebitsproblemen

Katten hebben een gevoelig gebit dat snel kan gaan ontsteken. Als dit gebeurt, en er wordt niets aan gedaan, kan de bacteriële infectie zich naar de neus en keel verplaatsen. Dit zorgt voor niezen en andere klachten, zoals een slechte adem. Daarom is het belangrijk dat je regelmatig de tanden van je kat poetst, hoe vervelend hij of zij dat misschien vindt. Je kunt ook jaarlijks een gebitscontrole laten uitvoeren door de dierenarts om ervoor te zorgen dat je er op tijd bij bent.

4. Allergieën

Katten kunnen ook allergisch zijn voor dingen. Vooral in het voorjaar; sommige katten zijn net zo gevoelig voor pollen in de lucht als wij. Ook bepaalde voedingsmiddelen kunnen een probleem vormen. Let naast het niezen op symptomen als jeuken of overgeven. Dit kunnen allemaal signalen zijn dat er iets is dat je kat niet goed kan verdragen.

5. Verkoudheid

En natuurlijk kan het genies van je kat ook door de meest simpele verklaring komen: een verkoudheid. Katten kunnen elkaar ook aansteken, dus als je meerdere katten hebt, is het beter ze bij elkaar vandaan te houden wanneer er eentje ziek is.

Bron | Purewow
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Ook interessant