Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Huh: blijkbaar kan je kat links- of rechtspotig zijn en zegt dat iets over de persoonlijkheid van het beestje

kat-links-of-rechtspotig.jpg

De kans is groot dat het je nog nooit is opgevallen, maar net als mensen kunnen ook katten een voorkeur hebben voor hun linker of rechterpoot. Sterker nog: als je kat duidelijk links- of rechtspotig is, dan zou dat iets verklappen over de persoonlijkheid van het beestje. 

Let maar eens op of jouw kat speeltjes of kattensnoepjes altijd met dezelfde poot pakt. 

Is je kat links- of rechtspotig?

Uit een onderzoek van de Universiteit van Belfast naar de pootvoorkeur bij katten en hun temperament blijkt dat sommige katten duidelijk links- of rechtspotig zijn. Gaat de voorkeur uit naar links? Dan is de rechterhersenhelft dominanter. Is je kat meer rechtspotig? Dan is juist de linkerhersenhelft actiever. En omdat die hersenhelften van elkaar verschillen, zou die voorkeur mogelijk ook iets kunnen verklappen over de persoonlijkheid je huisdier. 

Toch bleek uit het onderzoek dat verschil vooral zat in het wel of niet hebben van een pootvoorkeur. Zo bleek dat katten met een duidelijke pootvoorkeur het beste scoorden op fijne eigenschappen, zoals vriendelijkheid, aanhankelijkheid en oogcontact maken. Daarbij was geen duidelijk verschil tussen de katten die links- of rechtspotig waren. Wel bleken de meeste rechtspotige katten iets speelser. Katten die geen voorkeurspoot hadden bleken vaker angstiger, agressiever en minder gehoorzaam te zijn en vaker neurotische trekjes te hebben. 

De voorkeur ontdekken 

Ben jij benieuwd of jouw kat ook een voorkeur heeft? Stop dan eens een snoepje of balletje in een smal bekertje en laat je kat dit eruit vissen. Herhaal dit een paar keer. Gebruikt je kat steeds dezelfde poot? Dan heeft ‘ie waarschijnlijk een voorkeur. 

Lees ook: Waarom je kat zo graag aan je meubels krabt (en zó leer je het ‘m af)

Meer factoren 

Als jouw kat geen duidelijke voorkeur heeft voor welke poot ‘ie het liefst gebruikt, dan hoeft dat gelukkig niet te betekenen dat er van alles mis is. Het hangt natuurlijk ook van een heleboel andere factoren af hoe jouw kat zich gedraagt. Net als bij mensen kun je niet álle linkshandigen of rechtshandigen – of in dit geval linkspotigen en rechtspotigen – over één kam scheren. 

Bron | de Volkskrant
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant