Dieren

Zó houd je je kat koel deze zomer

young-red-kitten.jpg

Niet alleen wij zitten te puffen en te hijgen op hete zomerdagen, onze huisdieren hebben er ook last van. Als je niet oppast, kunnen ze zelfs oververhit raken. Met deze tips help je katten hun hoofd en lijf koel te houden.

Katten hebben zelf niet door dat ze het te warm krijgen. Dus kunnen ze, als de temperaturen stijgen, wel wat hulp van hun baasje gebruiken.

Zorg voor genoeg schaduw

Is je kat graag buiten? Zorg er dan voor dat er in de tuin genoeg plekken zijn waar hij even kan bijkomen in de schaduw. Dit verkleint het risico op zonnesteken. Hoewel die bij katten gelukkig niet vaak voorkomen, kunnen ze er wel een oplopen. Met name katten met een platte snuit zijn extra gevoelig voor de zon.

Gebruik natte handdoeken

Katten zweten via hun pootjes, dus het kan helpen die extra te koelen wanneer je kat het echt te warm krijgt. Wikkel zijn pootjes dan in koude, vochtige handdoeken.

Zog voor voldoende drinkwater

Doordat hun lichaam minder snel signaleert dat het water nodig heeft dan het onze, kunnen katten snel uitgedroogd raken. Ze drinken dan simpelweg niet of niet genoeg, terwijl dat wel nodig is. Om te voorkomen dat je kat uitgedroogd raakt, kun je ’m het best nat voedsel uit blik geven naast droge brokken. En vergeet niet het drinkbankje ver uit de buurt van hun eten te plaatsen, want katten weigeren vaak vlak naast hun eten te drinken.

Geef ze de ruimte

Als het warm wordt, zoeken katten graag zelf ergens in huis een donker, koel plekje op. Zorg er dus voor dat ze genoeg ruimte hebben om een fijne plek te kiezen waar ze zich op hun gemak voelen. En sluit ze niet op in een kleine kamer.

Borstel hun vacht

Katten verliezen hun dikke wintervacht in de zomer. Help ze een handje door hun vacht geregeld te borstelen, zodat ze de losse haren sneller kwijtraken. Een dunnere vacht betekent dat ze het minder snel warm krijgen. Bovendien is de kans groot dat je kat zichzelf uitgebreid schoonmaakt na een borstelsessie, en ook dat helpt tegen de hitte. Het likken koelt de vacht namelijk af. Handig!

Bron | purewow.com
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant