Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Waarom een kat als huisdier hebben goed is voor je gezondheid

waarom-een-kat-als-huisdier-hebben-goed-is-voor-je-gezondheid.jpg

Het wordt hoog tijd om even af te rekenen met het stereotype van het kattenvrouwtje. Uit onderzoek blijkt namelijk dat het hebben van een kat heel goed is voor je gezondheid.

Als dat geen goed nieuws is…

Kat goed voor je gezondheid

Een onderzoek dat werd gepubliceerd in de Journal of Vascular and Interventional Neurology heeft aangetoond dat het hebben van een kat verschillende gezondheidsvoordelen heeft. Het belangrijkste voordeel is misschien wel een verminderd risico op overlijden als gevolg van een hartaanval en andere hart- en vaatziekten (inclusief beroerte). Deze resultaten werden niet gevonden bij mensen die een hond als huisdier hebben.

Kat tegen stress

Daarnaast kan een knuffelsessie met je kat de symptomen van angst verlichten. Klinisch psycholoog Melanie Greenberg legt uit dat het aaien van een kat ervoor zorgt dat er het bindingshormoon oxytocine vrijkomt. Dankzij dit stofje zul je je minder gestrest voelen. Wat willen we nog meer? Reden genoeg om onze lieve poezenbeesten even extra te vertroetelen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Met kat slapen

Ben je zo dol op je kat dat je het liefst ook nog samen slaapt? Misschien denk je dat slapen met je kat slecht is voor je gezondheid. Maar er zijn wel degelijk voordelen. Met je huisdier in bed liggen werkt kalmerend: het helpt je tot rust te komen na een lange dag. Daarnaast zou je er beter door slapen. Dat komt doordat het zachte gespin van je kat een kalmerend geluid is waar je sneller van in slaap valt. Ook het warme lichaam en het veilige gevoel van je kat helpen je makkelijker in slaap te vallen.

Een onderzoek in het Medisch Tijdschrift van Australië toont tot slot aan dat huisdiereigenaren een lagere bloedsuikerspiegel en een lager cholesterolgehalte hebben dan mensen zonder huisdieren. Dus hoe meer tijd je met je viervoeter doorbrengt, hoe beter.

Bron | National Center for Biotechnology Information, Purewow.com
Beeld | iStock

Ook interessant