Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Eet je kat het voerbakje nooit leeg? Dit is waarschijnlijk de reden

kat-eet-voerbakje-niet-leeg.jpg

Heb je netjes het voerbakje van je kat gevuld, maar begint ‘ie na het midden naar binnen te hebben gewerkt al te klagen om meer? Of gooit je kat eerst alle brokjes uit het schaaltje, om ze vervolgens van de grond op te eten? Dat betekent niet dat je een te verwende of asociale kat hebt. We leggen je de echte reden uit waarom je kat nooit het voerbakje helemaal leeg eet.

Wisselen van voer of van de plek van het bakje? Ook dat haalt waarschijnlijk weinig uit. 

Hierdoor eet je kat het voerbakje niet leeg 

Eet jouw kat ook alleen de brokjes uit het midden van het bakje, en doet ‘ie daarna alsof het voerbakje volledig leeg is? Dat komt niet omdat je kat het eten aan de randjes niet lust, ziek of blind is of na het midden geen honger meer geeft. Nee, het probleem zit ‘m namelijk in de snorharen. De snorharen van een kat zijn namelijk ontzettend gevoelig.  

Snorharen tegen de randjes

De snorharen van de kat bestaan uit bijzondere haarzakjes. Er zit namelijk een kleine holte met bloed in, de bloedsinus. De snorharen kunnen bewegen door aanrakingen, trillingen of zelfs door de lucht. Bij zo’n beweging komt het beetje bloed in de holte ook in beweging. Aan het einde van de holte zitten zenuwen, die de informatie over de beweging naar de hersenen sturen. Wanneer je kat de brokjes uit het voerbakje langs de rand moet pakken, stoten de snorharen hier vaak tegen aan. Dat zorgt voor een pijnlijke aanraking.

Je kat is dus niet verwend en ook de eetlust niet verloren, maar de randjes van het voerbakje doen het beestje pijn. Vooral oudere katten met diabetes schijnen extreem gevoelig in hun snorharen te zijn. 

Lees ook: Zó vaak hoor je eigenlijk de voerbak van je hond of kat schoon te maken

De oplossing

Als je merkt dat je kat alleen maar uit het midden eet, is het belangrijk om je aan de wensen van je pluizenbol aan te passen. Je wil immers niet dat je kat honger moet lijden, omdat ‘ie de randjes van het bakje met zijn snorharen niet wil aanraken. Gelukkig is de oplossing heel simpel: kies voor een schoteltje, plat bordje of een laag schaaltje, zodat je kat pijnloos kan genieten van de brokjes. Ook voor water kun je het beste een ovale schaaltje met lage randjes kiezen, in plaats van een bakje.

Bron | Ze.nl, HowtoCat
Beeld | Getty Images

Margriet Extra: Groen & Duurzaam ligt in de winkel! In deze special lees je alles over de laatste tuintrends (speciaal voor mensen zonder groene vingers), kun je buitenkijken bij een B&B met brocante tuin, vind je een uitneembaar boekje over groen, en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant