Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Je kat kan urenlang boos op je blijven nadat je dít hebt gedaan

kat.jpg

Hopelijk heb jij een fijne band met je kat, daar gaan we voor de zekerheid maar even vanuit. Want je kat kwetsen is niet echt een goed idee. Jij bent het misschien zo weer vergeten, maar je kat niet. Het blijkt zelfs dat katten een flinke tijd boos kunnen blijven, nadat je ze gekwetst hebt.

Het gaat uiteindelijk niet om de herinnering, maar om het verband met het baasje.

Geïrriteerde gevoelens

Als kattenliefhebber merk je wel eens dat je kat geïrriteerd tegen je kan doen. Nu blijkt het zo te zijn dat een kat geïrriteerde gevoelens voor een langere periode kan aanhouden en je zelfs kan gaan haten. Als je dus bij mensen thuis bent en hun kat is chagrijnig, ligt het vaak helemaal niet aan hem, maar aan het baasje!

Geheugen van de kat

Een geheugen van een kat kan wel tot 16 uur duren, blijkt uit een studie aan de universiteit van Michigan. De haatgevoelens die het beestje naar jou kan hebben, kunnen dus ook 16 uur blijven aanhouden. Hij is het dus niet vergeten als je gister tegen hem hebt gesnauwd dat hij niet op de tafel mag klimmen. In sommige situaties zou je denken dat katten een geheugen hebben dat langer dan 16 uur duurt. Vooral op momenten dat je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest of met ze naar de dierenarts bent geweest. Toch wordt echt een gemiddelde van 16 uur aangehouden.

Lees ook: Dit is de reden dat je kat altijd op je spullen wil liggen

Gewoon lief zijn

Het lijkt misschien dat katten zich kunnen herinneren wat wel en niet leuk is. Uit het onderzoek is gebleken dat dit verband houdt met de baasjes en niet met de feitelijke herinnering aan wát er precies gebeurde. Toch blijft het humeur en de herinnering van katten moeilijk te onderzoeken en is er verder nog weinig informatie over. Daarom kun je maar beter lief zijn voor je huisdier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | FHM
Beeld | iStock

Ook interessant