Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Pas op: déze kaarsen kunnen gevaarlijk zijn voor je hond

kaarsen-gevaarlijk-voor-honden.jpg

Nu het buiten weer kouder en donkerder wordt, is het hoogtijd om ’s avonds knus op de bank onder een dekentje te kruipen met de kaarsen aan. Kijkt je hond naar de kaarsen alsof het snoepjes zijn? Dan vraag je je misschien af: kunnen kaarsen ook gevaarlijk zijn voor je hond? We leggen het je uit. 

Van geurkaarsen inademen tot het eten van een kaars: waar moet je voor oppassen?

Zijn kaarsen gevaarlijk voor een hond?

Om maar meteen met het goede nieuws te beginnen: kaarsen hoeven niet gevaarlijk te zijn voor je hond. Vooral kaarsen met etherische oliën, ook wel essentiële oliën genoemd, zijn giftig voor honden. Deze oliën bestaan uit zeer hoog geconcentreerde vloeibare verbindingen. Die zorgen ervoor dat kaarsen heerlijk ruiken, maar bij honden kan dit lever- en zenuwstelselschade veroorzaken, als ze hiervan eten. Dit kan ook leiden tot een irritatie aan de mond en keel van je hond. Vooral kaneel, pepermunt, citrus, tea tree en dennen zijn een paar van de meest schadelijke oliën.

Geurkaarsen inademen 

Daarnaast zijn honden gevoeliger voor geuren dan mensen. Dat maakt geurkaarsen niet per se slecht voor honden om in te ademen, maar als je een hond hebt met een verminderde ademhaling of een aandoening zoals astma, dan is het verstandiger om geen geurkaarsen aan te steken. Ook kan de sterke geur bij honden een allergische reactie veroorzaken. Heeft je hond last van veel jeuk, hoest- of niesbuien, overmatige traanogen of een piepende ademhaling als je de kaarsen aansteekt? Dan heeft het beestje waarschijnlijk een allergische reactie. 

Lees ook: Dit mag je je hond echt nóóit voeren (en het is geen chocola)

Pas op voor paraffine 

In veel kaarsen zit paraffine, ook wel bekend als kaarsenwas. Als dit aangestoken wordt komen er giftige stoffen vrij. Dat is niet alleen schadelijk voor het milieu, maar kan bij regelmatige blootstelling ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Zo kan het op termijn je longen, hersenen en centrale zenuwstelsel aantasten of kan het zelfs kankerverwekkend zijn. En dat is niet alleen gevaarlijk voor jouw gezondheid, maar ook voor die van je hond. Daarom kun je het beste biologische kaarsen kiezen van soja-, kokos- of bijenwas. Dat maakt het nog niet helemaal ongevaarlijk voor je hond. Als je hond dit soort kaarsen eet, kan de was alsnog vast blijven zitten in het spijsverteringskanaal. Hierdoor kan je trouwe viervoeter last krijgen van maagklachten en diarree.  

Pas op voor de lont

Als laatste is ook de lont van een kaars gevaarlijk. De lont wordt vaak met kleine stukjes metaal in de kaars vastgezet. Die stukjes kunnen scherp zijn en van binnen schade aanrichten als je hond dit eet. Daarnaast kan de lont ook spijsverteringsproblemen veroorzaken en je hond kan hier zelfs in stikken. 

De beste kaarsen voor hondenbaasjes 

Heb je een hond en wil je toch zo veilig mogelijk kaarsen branden? Kies dan voor de soja-, kokos-, of bijenwas variant. Dit breekt makkelijker af als je hond hier toch per ongelijk een hap van neemt. Daarnaast zijn ongeparfumeerde kaarsen met een ongebleekte katoenen lont het veiligst. Als laatste is het verstandig om je kaarsen zoveel mogelijk buiten het bereik van huisdieren te houden. 

Heeft je hond toch een kaars gegeten of merk je dat ‘ie slecht reageert op een geurkaars? Neem dan altijd contact op met de dierenarts. Over het algemeen geldt dat kleinere honden vatbaarder zijn voor ziektes of infecties, dus wees bij kleine honden extra alert. 

Bron | PureWow, Het Laatste Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant