Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Katten dromen ook, maar waarover?

katten-dromen-margriet.jpg

Katten slapen gemiddeld meer dan veertien uur per dag. Daarbij dromen ze veel, net als wij. Maar waarover precies? 

Ze blijken met hun koppies in de wolken enorm op mensen te lijken.

Remslaap

Katten vertonen dezelfde lichamelijke kenmerken als mensen als ze dromen, legt Dr. Nicholas H. Dodeman van Cummings School of Veterinary Medicine uit aan Metro UK. “Denk aan een snelle hersenactiviteit waarbij het gedachtecentrum en de hippocampus, het centrum dat herinneringen opslaat, actief zijn.” Ook katten kennen de REM-slaapfase (Rapid Eye Movement), waarin de ogen snel bewegen en de spieren verlammen, maar de hersenen nog volop actief zijn. Precies in die fase dromen mensen – en katten dus ook.

Muizen en honden

Maar waar dromen onze poezelige huisdiertjes dan over? “Net als wij, dromen katten vast over recente of vroegere gebeurtenissen”, schat Dr. Dodeman in. “Op een vogel of een muis jagen, bijvoorbeeld. Geaaid worden. Of een ontmoeting met een andere kat of hond.”

Dat honden ook dromen, is misschien nét wat bekender; je hond zal vast weleens wild met z’n pootjes trappen alsof ie over het strand aan het rennen is, maar in werkelijkheid voor pampus in z’n mand ligt. Schrik dus niet als je kat plotseling met z’n kleine klauw om zich heen slaat: hij probeert in dromenland een vogeltje te vangen.

Ook interessant om te lezen

Bron | Metro
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

 

Ook interessant