Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Is het inenten van een kitten altijd nodig?

8ohrs6y6dvsc_selected_wide_1200.jpg

Kittens beginnen hun leven met een gedeeltelijke natuurlijke immuniteit die ze van hun moeder hebben gekregen, maar naarmate ze ouder worden, wordt dit steeds minder. Om ze tegen levensbedreigende ziektes te beschermen, is het inenten van je kitten dus héél belangrijk.

Maar wanneer moet je hier nu mee beginnen? En welke vaccins hebben ze allemaal nodig? Wij vertellen je hier alles over het inenten van een kitten.

Is het altijd nodig?

Sommige mensen denken dat het inenten van een kitten alleen nodig is als je van plan bent om de kat ook buiten te laten lopen. Dit is echter niet waar: ook katten die niet buiten komen, moeten ingeënt worden. Sterker nog: binnenkatten bouwen minder weerstand op dan buitenkatten, waardoor het juist belangrijk is dat je ze inent.

Lees ook: Dit zijn de meestvoorkomende ziektes bij katten

Waarom inenten?

Een inenting helpt bij het opbouwen van weerstand zonder dat je kitten echt ziek hoeft te worden. Om de opgebouwde weerstand ook in stand te houden, wordt de inenting herhaald. Zo zorg je er dus voor dat je kat gezond blijft.

Wanneer beginnen met inenten van kitten?

Kittens krijgen hun eerste inenting als ze ongeveer negen weken oud zijn. Zwerfkittens of kittens waarvan de moeder niet goed gevaccineerd is, worden al met zes weken ingeënt. Daarnaast moet je kitten ook nog ingeënt worden als hij of zij twaalf á dertien weken oud is en bij één jaar. Sommige dierenartsen zullen adviseren om kittens van zestien weken oud een extra inenting te geven.

Ziektes die voorkomen kunnen worden door inenting

In Nederland zijn er twee besmettelijke ziektes waar katten standaard tegen ingeënt worden. Namelijk de kattenziekte en niesziekte. De kattenziekte komt vooral voor bij kittens, maar ook volwassen katten met weinig weerstand kunnen deze ziekte oplopen en daar ernstig ziek van worden of zelfs komen te overlijden. De niesziekte is een beetje vergelijkbaar met een neusverkoudheid. Als je kat verder gezond is, dan zal dit verder weinig problemen opleveren. Maar als je een kitten of kat hebt met weinig weerstand, dan kan het ernstigere klachten veroorzaken of zelfs dodelijk zijn.

Bron | AniCura
Beeld | Getty

Ook interessant