Word abonnee

Kies nĂș voor een abonnement met korting

Abonneer nĂș met korting

Dieren

Onderzoek: we zeggen vaker ‘ik hou van jou’ tegen huisdieren dan tegen ouders

we-zeggen-vaker-ik-hou-van-jou-tegen-huisdieren-dan-ouders.jpg

Vraag je eens af: hoe vaak zeg jij tegen je ouders dat je van ze houdt? En tegen je huisdieren? Uit een enquĂȘte van Quest Psychologie blijkt dat Nederlanders vaker ‘Ik hou van jou’ tegen hun huisdieren zeggen. Ai…

Maar ook weer niet het ĂĄllervaakst: tegen partners en kinderen zeggen mensen het vaakst dat ze van hen houden.

‘Ik hou van jou’

45 procent van de ondervraagden zegt minimaal een keer per maand ‘Ik hou van jou’ tegen zijn of haar partner. Kinderen staan met 44 procent op nummer twee, en huisdieren op drie: 35 procent zegt het minimaal maandelijks tegen zijn of haar viervoeter. Moeders en vaders moeten het doen met respectievelijk 26 en 17 procent.

De internetenquĂȘte, die onder ruim 3000 mensen werd gehouden, is onderdeel van een artikel in de nieuwste editie van het tijdschrift. Hierin wordt de vraag behandeld: is het erg als ouders nooit ‘Ik hou van jou’ tegen hun kinderen zeggen? Volgens de Amerikaanse hoogleraar Kory Floyd, die onderzoek doet naar affectieve communicatie, moeten kinderen vooral het gevoel hebben dat hun ouders van ze houden. Daarvoor hoeven ze dat niet per se te hĂłren, stelt hij.

Tegen huisdier praten

Wist je trouwens dat mensen die tegen hun huisdier praten slimmer zijn? En dan hebben we het niet per se over zeggen dat je van ze houdt, maar vooral hele verhalen ophangen tegen je hond of kat. Dat wordt antropomorfisme genoemd. Klinkt enger dan het is: het houdt in dat je menselijke emoties en eigenschappen toekent aan niet-menselijke objecten of levende wezens zoals (huis)dieren. Als je dat doet, betekent dat dat je brein goed functioneert en dat je in staat bent de menselijke geest goed te begrijpen. Helemaal niks mis mee dus.

Stapelgek op je huisdier? Dan wil je dit ook lezen:

Bewezen: dĂ­t is de beste manier om met je kat te communiceren
Zo doe je zelf een gezondheidscheck bij je hond
Deze 7 mensenziekten kan je huisdier ook krijgen
Heeft een hond het koud in de winter en wat kun je daartegen doen?

Bron | ANP, elitedaily.com
Beeld | Getty Images

Margriet 52 ligt nu in de winkel! Met deze week: 21 pagina’s feestrecepten, hoe corona in Ă©Ă©n klap mijn leven veranderde, kerstvoorpret, winteruitjes in Nederland en nog vĂ©Ă©l meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant