Dieren

Goed nieuws: huisdieren verminderen stress en eenzaamheid

huisdieren-verminderen-stress.jpg

Huisdieren zijn populair in Nederland. En dat is niet zo gek. Naast dat het ontzettend gezellig is om een beestje in huis te hebben, kunnen dieren nog meer. Huisdieren verminderen namelijk stress en helpen tegen eenzaamheid. Je hoeft niet eens te vertellen dat er wat mis is. Bij droevige lichaamstaal krijg je al een kopje of natte snuit tegen je aan.

En alleen al het aaien van je huisdieren kan helpen om je stress flink te verminderen. 

Huisdieren verminderen eenzaamheid en stress

Vooral honden zijn, onder de huisdieren, echte therapeuten. Zo kunnen ze lichaamstaal niet alleen lezen maar ook begrijpen. En zien ze aan je gezichtsuitdrukking, stem en geur hoe je je voelt. Diergeneeskundig gedragsspecialist Valerie Jonckheer legt aan NU.nl uit dat vooral honden kunnen helpen om stresshormonen te verminderen en je ademhaling te reguleren. Ook bieden honden een luisterend oor. Zonder je natuurlijk te beoordelen. Naast dat je stresshormonen dalen, zorgen huisdieren er ook voor dat je het gelukshormoon oxytocine aanmaakt. Door even te knuffelen na een drukke dag neemt je stress flink af en voel je je een stuk gelukkiger.

Honden in therapie 

Volgens Jonckheer worden honden daarom ook vaak gebruikt in therapie. De honden bieden hierin steun aan slachtoffers of mensen met een trauma. Zo werden er al eerder honden ingezet na een schietpartij op een school in de Verenigde Staten en ook in verpleeghuizen bestaat er zoiets als een therapiehond. 

Vaste rituelen  

Daarnaast zorgen huisdieren ook voor bepaalde rituelen en vastigheid in je leven die niet met werk te maken hebben. Bijvoorbeeld het uitlaten van de hond. Dit soort vaste routines zorgen dat je stressniveau daalt. Daarnaast kom je hierdoor ook nog eens extra veel buiten, wat natuurlijk ook een gunstig effect heeft op je gemoedstoestand. En die dagelijkse extra beweging is ook nog goed voor je gezondheid. Ook kunnen deze rituelen ervoor zorgen dat je je weer nodig voelt. Je moet je huisdier verzorgen, waardoor het een leegte of gevoel van eenzaamheid opvult. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met een huisdier zich 36 procent minder eenzaam voelen dan mensen zonder huisdieren.

Lees ook: Spotify heeft nu speciale playlists voor eenzame huisdieren

Lagere bloeddruk 

Naast dat je huisdier ervan geniet om geaaid te worden, is het ook voor mensen erg gezond om te aaien. Het zorgt ervoor dat je zelf ook ontspant. Daarnaast nemen niet alleen de stresshormonen in je bloed af, maar ook je bloeddruk daalt. Ook je cholesterol zou door het hebben van een huisdier lager zijn. Volgens een Amerikaans onderzoek met beurshandelaren zou het zelfs de kans op een hartinfarct verlagen. En uit een ander onderzoek blijkt de kans op een hartaanval elf procent lager is als je een huisdier hebt. Genoeg reden om dat beestje extra dankbaar te zijn. 

Dier adopteren

Mocht je zeker in deze tijd last hebben van meer eenzaamheid of stress, dan voelt het misschien verleidelijk om een huisdier te nemen. Maar diergeneeskundige Jonckheer waarschuwt hiervoor. Huisdieren onderhouden kost veel tijd en je moet ze jaar in jaar uit kunnen verzorgen. Denk dus goed na of je alleen een huisdier wilt, doordat je nu tijdelijk veel meer vrije tijd hebt en in thuisisolatie zit, of dat je ook daarna echt de tijd hebt om voor een dier te zorgen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, AD, dokterdokter
Beeld | iStock

M19

Margriet 19 is nu te koop. Kun of wil je liever niet naar de winkel te gaan? Online bestellen kan ook heel gemakkelijk en veilig via deze link. Je krijgt ‘m ook nog eens gratis thuisbezorgd!

Ook interessant