Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Heb je huisdieren? Plak dan déze sticker op de deur voor de brandweer

huisdieren-sticker-brandweer.jpg

Als je huisdieren hebt, doe je er goed aan om een speciale sticker op je deur te plakken voor de brandweer. Want je wilt dat Benno en Streep ook gered worden bij een eventuele brand, toch?

Zo stel je de brandweer op de hoogte van wat voor en hoeveel huisdieren er in je woning zijn.

Huisdieren-sticker voor de brandweer

Op de sticker, die steeds meer bekendheid krijgt én waar hulpdiensten vanaf weten, vul je met watervaste stift het soort en aantal van je huisdieren in. Dus heb je bijvoorbeeld een hond, een kat en een konijn? Dan zet je achter het al ingevulde ‘honden’, ‘katten’ en ‘knaagdieren’ een ‘1’. Heb je een ander huisdier, zoals een vogel of hagedis, dan schrijf je dat op met ook het aantal erachter. Vervolgens plak je de sticker op je deur, raam of gevel, zodat de hulpdiensten bij brand precies weten welk dier uit je woning gered moet worden.

Lees ook:
Brandweer waarschuwt mensen met een kat voor inductiekookplaat

Mens én dier redden

Er bestaan meerdere van dit soort stickers, maar de sticker van Pet Resque is volgens oprichter Rutger de Klein uniek. “Hier in Nederland waren alleen algemenere soorten te vinden. Op mijn sticker kun je echt de aantallen invullen, zodat de brandweer niet per ongeluk een dier vergeet”, vertelt hij aan RTL Nieuws. En die sticker plak je echt niet voor niets op. “De brandweer heeft de eed afgelegd om mens én dier te redden.”

Sticker kopen

Wil je zo’n huisdieren-sticker voor de brandweer? Het water- en uv-bestendige exemplaar van Pet Resque kun je hier kopen voor 2,99 euro. Een deel van deze opbrengst gaat naar de Dierenbescherming. Dit exemplaar specifiek voor honden is een stuk duurder, maar reflecteert ook nog eens in het donker.

Je huisdier uit de brand helpen

Als er bij jou thuis brand uitbreekt, kan het eventjes duren voordat de brandweer er is. Je bent die eerste momenten dus op jezelf aangewezen. Wil je dan ook je huisdier zo veel mogelijk proberen te beschermen? De voorbereiding daarvan begint al voordat er überhaupt brand uitbreekt.

Volgens Brandweer.nl laten veel baasjes altijd alle binnendeuren open, omdat ze bang zijn dat hun huisdier vast komt te zitten bij een eventuele brand. “Maar daardoor kan het vuur zich extra snel verspreiden”, waarschuwt de site. Een deur kan wel twintig minuten een brand tegenhouden. Sluit daarom de deuren, luidt het advies, “en bespreek wie de huisdieren redt, zodat ook je dierbare Diesel het overleeft.” Maar als de vlammen al dusdanig om zich heen grijpen, is het toch echt alleen de brandweer die je huisdier zo snel en veilig mogelijk kan redden.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws, Brandweer.nl,
Beeld | Getty

Ook interessant