Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Lang leve de huisdieren: ze maken ons productiever én minder angstig in coronatijd

lang-leve-de-huisdieren-ze-maken-ons-productiever-en-minder-angstig.jpg

Het was voor veel mensen niet makkelijk de afgelopen maanden; door de lockdown zijn we veel meer thuis en vaak een stuk eenzamer. Maar wie huisdieren heeft om samen mee te isoleren, blijkt daar een stuk minder last van te hebben.

Onze trouwe viervoeters maken ons namelijk minder angstig en stressvol én een stuk productiever, blijkt uit onderzoek.

Thuiswerken met huisdieren

Het Britse dierenasiel Battersea Dogs & Cats Home ondervroeg tweeduizend baasjes over hoe zij de lockdown samen met hun huisdieren beleefden. En dat bleek enorm positief te zijn; vooral de thuiswerkers konden écht niet zonder hun trouwe viervoeter als compagnon. Ruim 58 procent van de ondervraagden zei namelijk dat hun huisdier de productiviteit en motivatie tijdens het thuiswerken verhoogt. Twaalf procent behandelt hun huisdier zelfs als collega, en klaagt soms over het werk (óf andere collega’s) tegen hun harige vriend.

Minder angst

Maar ook de nodige stress, angst en eenzaamheid die veel mensen door het coronavirus voelen, wordt door onze trouwe huisdieren verminderd. Ruim veertig procent van de ondervraagden zegt dat hun huisdier helpt angst rondom het virus en de gevolgen daarvan te verminderen. Zestig procent zegt dat hun trouwe viervoeter helpt om ’s ochtends op tijd uit bed te komen, zélfs nu ze nergens heen hoeven. Vier op de tien baasjes zegt dat de huisdieren er voor zorgt dat ze de dagelijkse routine beter aan konden houden, wat vaak als essentieel genoemd wordt om (mentaal) gezond de lockdown door te komen.

Lees ook: Heb je een huisdier? Zó bouw je de lockdown gemakkelijk af

Huisdieren goed voor gezondheid

Het is niet de eerste keer dat uit een onderzoek blijkt dat huisdieren goed zijn voor onze gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Eerder bleek al dat vooral honden echt de therapeuten onder de huisdieren zijn: ze kunnen lichaamstaal lezen en begrijpen en weten dan hoe je je voelt. Daarom weet je hond altijd precíes wanneer ze even bij je moeten komen voor een knuffel. En een kat in huis hebben zou kunnen helpen tegen hart- en vaatziekten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | The Independent
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant