Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Tropisch warm: zo overleeft je huisdier deze hitte

tropisch-warm-zo-overleeft-je-huisdier-deze-hitte.jpg

Ook vandaag en morgen wordt het tropisch warm in Nederland. En daar hebben niet alleen wij last van, ook huisdieren vinden deze warmte niet prettig. Met de onderstaande tips zorg je ervoor dat ook je huisdier deze hitte overleeft.

Zorg bijvoorbeeld voor genoeg schaduw en ververs regelmatig de waterbak van je huisdier.

Je huisdier en de hitte

Ook honden nemen met dit warme weer graag een verfrissende duik. Zorg er dan wel voor dat je hond is ingeënt tegen de ziekte van Weil. Laat je hond ook niet zwemmen in stilstaand water. Hier kan blauwalg of botulisme in zitten waardoor je hond ziek kan worden. Kies ook een zwemplek uit die in schaduw ligt. En zorg er ook voor dat je viervoeter de beschikking heeft over koel drinkwater.

Afkoelen door middel van water

Mocht je hond, kat of knaagdier het erg warm hebben, dan kun je deze afkoelen door het dier nat te maken met water. Let op: gebruik geen ijskoud water. Doe je dit wel, dan trekken de bloedvaten samen, waardoor het dier moeilijk zijn warmte kan kwijt raken. Maak met name de poten, hals, oren en kop van het dier nat.

Let op satéprikkers

Met dit prachtige zomerweer zijn er ook veel mensen die gaan barbecueën in het park. Vaak ruimen ze hun rommel niet op waardoor er overal satéprikkers rondslingeren. Een aantrekkelijk hapje voor honden, maar dit is levensgevaarlijk. De satéprikkers moeten door de dierenarts worden verwijderd.

Insmeren

Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ook honden kunnen verbranden in de zon. Honden met een witte vacht en huid zonder pigment of honden die vaak en lang op hun rug in de zon liggen zijn het gevoeligst. Katten met een witte vacht of minder pigment blijven vaak uit zichzelf al uit de zon.

Lees ook: Déze 9 hondenrassen hebben een grotere kans om een zonnesteek op te lopen

Mijd heet asfalt

Het is een beetje een cliché maar er zijn nog steeds hondeneigenaars die hun hond op tropische dagen op het asfalt laten lopen. Dat wordt met dit weer ontzettend snel warm. Honden verbranden hierdoor de kussentjes van hun poten, ontzettend pijnlijk. Twijfel je? Leg dan je blote handen maar eens een paar minuten op het asfalt.

Hitteshock herkennen

Als huisdieren te lang zijn blootgesteld aan de warmte kunnen ze last krijgen van een hitteshock. Dit herken je aan de volgende symptomen: een snelle hartslag en ademhaling en het niet of nauwelijks reageren op prikkels. Bel in dit geval gelijk de dierenarts en begin voorzichtig met koelen.

Tips voor honden op tropische dagen

Honden kunnen alleen door te hijgen warmte kwijtraken via hun tong. Ze hebben alleen in hun voetzooltjes zweetklieren zitten. Zorg er op tropische dagen voor dat je hond een fijn plekje in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond oververhit is, herken je dat aan de volgende symptomen.

  • Hij is aan het hijgen en heeft geen rust meer op één plek, maar is juist koele plekjes aan het opzoeken
  • Hij is aan het kwijlen, braken en heeft last van diarree
  • Zijn slijmvliezen worden bleek
  • Hij reageert niet meer op prikkels en is apathisch

Tips voor katten op tropische dagen

De meeste katten zoeken op warme dagen zelf een koel plekje op. Zorg dat je kat altijd de beschikking heeft over koel en vers drinkwater. Laat je kat geen liters water achter elkaar drinken. Dit veroorzaakt maagproblemen. Als je kat oververhit is herken je dat aan de volgende symptomen.

  • Je kat is aan het hijgen
  • Je kat vertoont onrustig gedrag, bijvoorbeeld door veel te lopen
  • Je kat heeft een verhoogde hartslag
  • Je kat heeft ademhalingsmoeilijkheden of is aan het hyperventileren
  • Je kat heeft donkerrood gekleurd tandvlees

Lees ook: Mag je de autoruit inslaan als er een hond in een hete auto opgesloten zit?

Tips voor knaagdieren op tropische dagen

Ook knaagdieren als cavia’s, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen. Help deze dieren afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kun je deze eventueel op een paar diepvrieselementen plaatsen. Zet het hok nooit in de zon.

Tips voor konijnen op tropische dagen

Konijnen leven van nature onder de grond en kunnen dus slecht tegen warme dagen. Al vanaf 24 graden krijgen ze last van de warmte. Zet het hok daarom ook nooit in de zon. Je kunt voor extra verkoeling zorgen door plastic flessen met water te vullen en dit in de vriezer te leggen. Wikkel er een theedoek omheen en leg dit in het hok. Een hok dat buiten staat kun je verkoelen door er een natte witte laken overheen te leggen.

Tips voor vogels op tropische dagen

Zet ook een vogelkooi nooit in de zon. Warmte stijgt op, dus een hangende vogelkooi kun je op tropische dagen beter op de grond zetten. Vogels die graag badderen geef je regelmatig vers water. Ook over een vogelkooi kun je witte laken hangen voor verkoeling. Let op dat je de kooi niet op de tocht zet.

Tips voor terrarium of aquarium op tropische dagen

Omdat de temperatuur in deze bakken vaak al warmer is dan de omgevingstemperatuur zullen deze dieren niet veel last hebben van de warmte. Zet een terrarium of aquarium niet in de zon. Het water van een aquarium kun je op warme dagen wat vaker verversen, zeker bij een koud water aquarium.

Bron | Dierenbescherming.nlLICG, AD
Beeld | Getty Images

Margriet Extra

Er ligt weer een nieuwe Margriet Extra in de winkel! Hoewel de zomer helaas nog ver te zoeken is, kun je wél alvast in de stemming komen met deze Zin in zomer-special. Dit themanummer staat boordevol leuke uitjes (gewoon in Nederland), persoonlijke verhalen, zomertrends, onze favoriete producten en nog véél meer. Margriet Extra: zin in zomer ligt nu in de winkel of is online te bestellen via deze link.

Ook interessant