Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zo zorg je goed voor je huisdieren met deze hitte

huisdieren-en-hitte-zo-zorg-je-goed-voor-je-huisdieren.jpg

Het is flink warm buiten en daar hebben niet alleen wij last van. Ook onze huisdieren hebben het zwaar met deze hitte. Lees hieronder een aantal tips en zorg voor verkoeling voor je huisdier.

Houd je huisdier(en) goed in de gaten en let erop dat hij het niet te warm heeft. Zijn de slijmvliezen rood, voelt het dier heet aan, ademt het snel, wil het vaak niet eten en is het lusteloos? Dit zijn signalen dat je huisdier het te warm heeft. Honden kunnen gaan braken. Vogels zitten vaak met de veren gespreid en de snavel open, zo meldt de Dierenbescherming.

Gebruik water om te koelen

Als je huisdier het te warm heeft, breng het dan naar een koele plek en zorg voor vers drinkwater, zo adviseert de Dierenbescherming. Honden, katten, konijnen en knaagdieren kun je een beetje nat maken. Doe dat vooral bij de kop, oren, hals en poten. Maar let op, gebruik hiervoor geen ijskoud water. Doe je dit wel, dan trekken de bloedvaten samen en wordt het voor je huisdier nog moeilijker om zijn lichaamswarmte kwijt te raken. Met alle gevolgen van dien.

Zo herken je een hitteshock

Is de oververhitting ernstig, dan kan je huisdier een hitteshock krijgen. Dit herken je aan een snelle hartslag en ademhaling, en het niet of nauwelijks reageren op prikkels. In dat geval moet je direct de dierenarts bellen en beginnen met (voorzichtig!) koelen.

Tips en adviezen voor je huisdier en de hitte

De Dierenbescherming geeft op hun website diverse adviezen en tips over huisdieren en weidedieren. Lees ze hieronder.

Honden

Honden kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen. Behalve in hun voetzooltjes hebben ze verder nergens zweetklieren. Zorg ervoor dat je hond bij warm weer een plek in de schaduw heeft en beschikt over voldoende vers drinkwater. Als je hond oververhit is, dan herken je dat meestal aan de volgende symptomen:

  • Hij is aan het hijgen en heeft geen rust meer op één plek, maar is juist koele plekjes aan het opzoeken
  • Hij is hard aan het hijgen, kwijlen, braken en heeft last van diarree
  • Zijn slijmvliezen worden bleek
  • Hij reageert niet meer op prikkels en is apathisch

Honden laten afkoelen

Als je hond van zwemmen houdt, is dat een prima manier om af te koelen. Neem je hond echter alleen mee naar een meertje als hij daar op een beschaduwde plek kan liggen, regelmatig in het water kan afkoelen én steeds over drinkwater beschikt. Er zijn voor honden ook speciale koelteproducten te krijgen, zoals een koeltematje of koeltehalsband. Zorg er wel voor dat de hond niet op het materiaal kauwt, dus gebruik het alleen als je een oogje in het zeil kunt houden.

Let bij honden met een dunne vacht op verbranding en smeer dunbehaarde plekken eventueel in met zonnebrandcrème. Ga met je hond in de hitte geen lange wandeling maken. Plan een eventuele lange wandeling aan het begin of het einde van de dag in. Ga zeker niet met je hond fietsen in de zon en laat hem nooit achter in de auto, waar de temperatuur razendsnel kan oplopen. Zelfs een schaduwplek en open raam kunnen niet voorkomen dat hij uitdroogt. Dit kan al na tien minuten fataal zijn.

Katten

Katten zoeken vaak zelf een koel plekje als ze het te warm krijgen. Zorg ervoor dat je kat schaduw heeft of naar binnen kan en voldoende drinkwater heeft. Laat je kat echter geen liters water achter elkaar drinken, want dat veroorzaakt maagproblemen. Heeft je kat geen zin om te drinken? Voeg dan wat ijsklontjes toe aan het water. Je kunt ook proberen om je kat uit een lopende kraan te laten drinken. Wees als het warm is in ieder geval alert op de volgende signalen, deze kunnen namelijk wijzen op oververhitting:

  • Je kat is aan het hijgen
  • Je kat vertoont onrustig gedrag, bijvoorbeeld door veel te lopen
  • Je kat heeft een verhoogde hartslag
  • Je kat heeft ademhalingsmoeilijkheden of is aan het hyperventileren
  • Je kat heeft donkerrood gekleurd tandvlees

Lees ook
Zó maak je van je balkon een echt kattenparadijs

Konijnen

Konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Ze zijn van nature gewend om in een koel hol onder de grond te zitten. Al vanaf een graad of 24 krijgen ze het moeilijk. Zorg ervoor dat het konijnenhok niet in de zon staat. Je maakt zelf koelelementen voor je konijn door plastic flessen voor twee derde met water te vullen en in de vriezer te leggen (gebruik geen glazen fles, deze kan namelijk barsten). Leg de fles in het hok, eventueel gewikkeld in een oude theedoek, zodat het konijn zijn neus niet kan verwonden aan de ijskoude fles. Pas wel op dat het konijn er niet aan knaagt. Om een buitenhok te koelen, kun je er een nat wit laken overheen leggen. Bij warm weer overlijden er helaas geregeld konijnen door de huidmadenziekte. Lees hier meer over deze ziekte.

Knaagdieren

Ook knaagdieren als cavia’s, hamsters en ratten kunnen het flink warm krijgen. Help deze dieren afkoelen met behulp van bevroren waterflessen of koude stenen. Als het hok een plastic bodembak heeft, kun je deze eventueel op een paar diepvrieselementen plaatsen. Zet het hok nooit in de zon.

Vogels

Vogelkooien mogen ook niet in de zon staan. Vogels die het lekker vinden om te badderen, geef je geregeld vers water. Houd er rekening mee dat warmte opstijgt. Heb je een vogelkooi hangen, dan kun je deze bij warm weer wellicht beter op de grond zetten. Pas wel op met tocht. Uiteraard moet de kooi ook buiten bereik staan van honden, katten en kleine kinderen. Je kunt in een buitenvolière of kippenhok schaduw creëren met een parasol of wit, nat laken.

Terrarium en aquarium

Een terrarium of aquarium is meestal warmer dan de omgevingstemperatuur. Het zal hier niet zo snel te warm worden, maar blijf wel alert en zorg ervoor dat de zon niet direct op de bak schijnt.

Kijk voor meer tips op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Dierenbescherming.nlLICG
Beeld | iStock

Ook interessant