Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Waarom je goed moet nadenken als je nu een huisdier neemt

waarom-je-goed-moet-nadenken-als-je-nu-een-huisdier-neemt.jpg

Veel mensen zitten door het coronavirus al weken veel meer thuis, en kiezen daarom om nu een hond of kat te adopteren of kopen. Maar dierenartsen waarschuwen: een huisdier nemen is een grote verantwoordelijkheid, ook als je ná de coronatijd weer meer van huis bent.

Het is natuurlijk hartstikke gezellig om een trouwe viervoeter in huis te hebben, maar er komt meer bij kijken dan veel mensen nu denken.

Geen speeltje

Ken jij iemand die in de laatste twee maanden een huisdier in huis genomen heeft? Dan ben je zeker niet de enige, blijkt ook uit de adoptiecijfers van de Dierenbescherming. Woordvoerder Dik Nagtegaal zegt tegen Radar dat zij zien dat het qua adopties een stuk drukker is bij het asiel. “Op onze website ikzoekbaas.nl, waar al onze asieldieren staan, hadden we voor de crisis ruim 600 dieren die geplaatst moesten worden, nu zijn dit er nog zo’n 450.”

Lees ook: Zó adopteer je een nieuwe huisgenoot uit het asiel

Hond uitlaten

Dat mensen, nu ze meer thuis zijn, graag een huisdier willen is begrijpelijk, zegt veterinair consultant en dierenarts Piet Hellemans tegen Radar: “Een hond of kat verrijkt je leven, maar het is wel een levend wezen en geen speeltje.” Maar wie overweegt een hond in huis te nemen, moet volgens hem wel realiseren dat zo’n huisdier een grote impact op je leven heeft. “Je bent iedere dag gemiddeld zo’n anderhalf uur met een hond bezig. Uitslapen is lastig, omdat je viervoeter uitgelaten moet worden.” Dat is nu misschien allemaal goed te doen, maar als je na de coronatijd weer lange dagen op je werkt maakt, kan zo’n huisdier voor problemen zorgen.

Gezelschapsdier

Volgens dierenarts Frieke Haffmans van de Kattenkliniek van Zwolle scheelt het dat je met een kat niet hoeft te wandelen, maar ook deze heeft veel aandacht nodig. Tegen Radar zegt ze: “Een kat wil gezelschap. Nu ben je misschien veel thuis en daar went een kat aan. Maar als je straks weer aan het werk gaat, dan is je kat veel alleen, terwijl deze dit niet gewend is.”

Kosten

Volgens Haffmans worden ook de kosten van een huisdier onderschat. Kattenvoer, grit en de jaarlijkse vaccinaties kosten voor haar al snel zo’n 550 euro per jaar. Daarnaast heb je natuurlijk ook nog de aanschafkosten, en de prijs van een mandje, kattenbak en krabpaal. Dat loopt hoger op dan veel mensen misschien verwachten. De kosten van een hond kunnen nog hoger uitvallen, zegt Hellemals. Soms wel duizend euro per jaar, zegt de dierenarts. “Voer is duur en een grote hond eet veel, waardoor de kosten snel oplopen. Ook moet je rekening houden met de jaarlijkse inentingen en ontwormen. En als een dier ziek wordt, dan lopen de kosten uiteraard nog verder op.”

Huisdier voor altijd

Volgens de Dierenbescherming doen zij er alles aan om te voorkomen dat er sprake is van een impulsadoptie. Medewerkers vragen verder en langer door, en als ze de situatie niet vertrouwen gaat het dier niet mee naar huis. “De aanschaf van een huisdier is voor altijd en niet alleen voor nu, omdat mensen meer thuiszitten”, zegt woordvoorder Nagtegaal. Het is belangrijk om na te denken over de toekomst, zeggen de dierenartsen ook. Bedenk goed of je wel een huisdier wilt, en bereid de komst van zo’n viervoeter goed voor. Mensen die overwegen om in deze coronatijd een huisdier te nemen, moeten zich volgens Piet Hellemans ook het volgende afvragen: “Als je tot nu toe nog geen hond of kat hebt gehad, dan heeft dit blijkbaar een reden gehad. Dan is nu ook niet het moment.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar
Beeld |iStock

Ook interessant