Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Hooikoorts bij huisdieren: zo herken je het en dit kun je ertegen doen

huisdier-met-hooikoorts.jpg

De pollen vliegen weer volop door de lucht en dat betekent voor veel mensen dat het hooikoortsseizoen weer is aangebroken. Maar niet alleen voor mensen. Ook je trouwe viervoeter kan namelijk last krijgen van de pollen. We leggen je uit hoe je hooikoorts bij een huisdier kunt herkennen en wat je het beste kunt doen om het leed bij het beestje te verzachten.  

Van jeuk tot ademhalingsproblemen: de hooikoortsklachten verschillen per soort huisdier. 

Huisdier met hooikoorts

Ook bij een huisdier met hooikoorts zou je misschien niesbuizen en tranende ogen verwachten, maar zo makkelijk is het niet. De hooikoortsklachten van huisdieren zijn namelijk anders dan bij mensen. En ook tussen katten en honden zit een groot verschil in symptomen. Dierenarts Willem van der Linden legt aan LINDA uit dat katten een vorm van astmatische bronchitis hebben. Bij honden gaat het om huidklachten.

Hooikoorts herkennen

Bij katten kun je hooikoorts herkennen wanneer het beestje last krijgt van ademhalingsproblemen. Van der Linden legt uit dat je dit bij de dierenarts moet laten onderzoeken, omdat het zelf moeilijk te herkennen is. Door middel van een röntgenfoto kan de arts zien of er sprake is van bronchitis en met een bloedtest kan er onderscheid worden gemaakt tussen een ontsteking of allergie. 

Hooikoorts bij honden kun je herkennen aan enorme jeuk. Let vooral goed op of je hond zich ineens veel krabt of likt als alles buiten in bloei staat. Ook hierbij is het verstandig om naar de dierenarts te gaan voor een bloedonderzoek. Deze kan uitzoeken of er bijvoorbeeld sprake is van een allergie voor gras- of bloempollen. 

Lees ook: Niesziekte bij een kat: wat is het en hoe kan het behandeld worden?

Behandeling 

Blijkt bij de dierenarts dat je huisdier last heeft van hooikoorts? Dan kun je hier medicatie voor krijgen. Van der Linden legt uit dat katten vaak prednison krijgen om de klachten te verminderen. De bijwerkingen hiervan zijn niet zo sterk als je dit een bepaalde periode toedient. Bouw de dosering daarna langzaam weer af. Voorheen kregen honden vaak ook prednison, maar sinds een paar jaar is er ook een nieuw middel: apoquel. Dat is een pilletje. Het voordeel hiervan is dat het niet de nadelen heeft van prednison, maar het middel is volgens de dierenarts wel vrij prijzig. 

Daarnaast kan het helpen om je huisdier bij hooikoortsklachten wat vaker te wassen. Voor honden bestaat er bijvoorbeeld hypoallergene anti-jeuk shampoo. Ook is het verstandig de pootjes regelmatig schoon te maken als je huisdier van buiten komt en het huis tijdens het hooikoortsseizoen extra vaak schoon te maken om pollen zoveel mogelijk buiten de deur te houden. Als laatste kun je een pollenkalender of radar raadplegen, en met de hond bijvoorbeeld bepaalde wandelgebieden tijdelijk vermijden.

Bron | LINDA, AniCura
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant