Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Heb je een huisdier? Zó bouw je de lockdown gemakkelijk af

heb-je-een-huisdier-zo-bouw-je-de-lockdown-gemakkelijk-af.jpg

Heb je een hond, een kat of een ander huisdier? Grote kans dat deze beestjes gewend zijn geraakt aan het intensieve samenzijn de afgelopen maanden. Nu de samenleving langzamerhand weer wordt opgestart, is het belangrijk dat we er van bewust zijn van wat deze overgang betekent voor onze huisdieren. Hoe kun je dit het beste aanpakken?

Dat we allemaal vaker thuis waren de afgelopen maanden of nog steeds zijn, bleef voor onze huisdieren niet onopgemerkt.

Gedragsverandering bij dieren

Dierengeneeskundig gedragsspecialist Valerie Jonckheer-Sheehy van Evidensia Dierenziekenhuis Nieuwegein herkent dergelijke gedragsveranderingen bij dieren, vertelt ze aan NU.nl. Zij geeft aan dat sommige dieren heel blij zijn dat hun baasje de hele dag thuis is terwijl andere dieren er juist hyper of onrustig van worden. Ieder huisdier reageert weer anders op veranderingen. Aanhankelijke dieren kunnen de afbouw bijvoorbeeld als zwaar ervaren, en deze moeten dus extra goed begeleid worden bij de overgang.

Lees ook: Zo houd je je huisdier ook tijdens de coronacrisis gezond

Zachte overgang voor je huisdier

Nu de afbouw van de lockdown in gang is, gaan mensen steeds meer eropuit. Het liefst wil je je hond bijvoorbeeld steeds met je mee nemen, maar het is ook belangrijk dat je viervoeter af en toe alleen blijft. Volgens Jonckheer-Sheedy kun je het beste kiezen voor een rustige afbouw van het samenzijn met je huisdier. Katten of honden snappen het niet als je je schema drastisch omgooit. Voor de afbouw heeft ze een goede tip. Als je een kamer over hebt in huis, kun je op sommige dagen in een andere ruimte gaan werken. Woon je klein? Dan kun je misschien een dag bij familie of buren werken, zodat je huisdier aan je afwezigheid kan wennen.

Tijdsbesef

Honden hebben wel degelijk een tijdsbesef benadrukt Jonckheer-Sheehy. Natuurlijk kan een hond niet klokkijken, maar ze kunnen goed ruiken waardoor ze veranderingen in de lucht waarnemen. Doordat de lucht circuleert gedurende de dag, veranderen geuren in de kamer. Een hond ruikt deze veranderingen en weet hierdoor wanneer zijn baas naar huis komt. Het grote verschil tussen een uurtje wegzijn of een hele dag weg kan een hond hierdoor gelijk merken.

Hang camera’s op

Een ander advies van Jonckheer-Sheehy is het ophangen van een camera als je weg bent. Zo weet je waar je huisdier mee bezig is als je er niet bent. Er zijn allerlei betaalbare camera’s op de markt. Ook kun je muziek opzetten als je weggaat, er zijn door Spotify namelijk speciale playlists voor huisdieren gemaakt. Blijft het intensief samenzijn voor jou en je huisdier voorlopig nog even de norm? Knuffel dan niet te veel met je huisdier en laat het beestje zo veel mogelijk met rust.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl
Beeld | iStock

Haal de zon in huis met Margriet 22! Met de lekkerste recepten uit Italië, tips voor veilig zonnen én een ode aan de helden van deze crisis. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant