Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zo houd je je huisdier ook tijdens de coronacrisis gezond

zo-houd-je-je-huisdier-ook-tijdens-de-coronacrisis-gezond.jpg

De afgelopen tijd komen er steeds meer berichten naar buiten van huisdieren die besmet zijn geraakt met het coronavirus. Ook in Nederland zijn er inmiddels vier katten en één hond die het virus te pakken hebben gekregen. Gelukkig is de kans dat jouw trouwe beestje ziek wordt vrij klein. Toch is het wel handig om te weten hoe je je huisdier tijdens de coronacrisis gezond houdt.

Zo maak je je huisdier niet alleen minder vatbaar voor het coronavirus, ook andere gezondheidskwaaltjes die tijdens de quarantaine voorkomen pak je hiermee aan.

Je huisdier gezond houden tijdens de coronacrisis

Ook huisdieren hebben het deze coronacrisis niet heel makkelijk. Het lijkt misschien de droom voor een hond dat het baasje ineens zoveel thuis is en extra veel kan wandelen. Of voor je kat om veel meer te kunnen worden geaaid. Toch kan al die extra aandacht, zoals te veel spelen of aaien, er ook voor zorgen dat je huisdier meer stress krijgt. Door al die prikkels kan je huisdier niet tot rust komen. En dat gaat ten kosten van de gezondheid van je huisdier. Karin Hoogendijk, dierenarts en bestuurslid Cluster Gezelschapsdieren bij de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD, legt aan de Metro uit dat dit bij katten kan zorgen voor een blaasontsteking. 

Vermijd contact met andere dieren

Ondanks dat de kans heel klein is dat je huisdier besmet raakt met het coronavirus, is het toch belangrijk om ook hier de gezondheid serieus te nemen. Probeer daarom zoveel mogelijk om het contact met andere (wilde) dieren te vermijden om je huisdier zo gezond mogelijk te houden tijdens de coronacrisis. Ook de directe aanraking met ontlasting wordt afgeraden. Laat je hond daarom zoveel mogelijk aangelijnd uit. Heb je toch andere dieren aangeraakt? Was je handen dan goed. Probeer daarnaast ook te voorkomen dat andere mensen jouw hond of kat aaien. Overigens is het niet nodig om je huisdier extra vaak door de wasstraat te doen. 

Lees ook: Onderzoek: déze huisdieren zijn het meest vatbaar voor het coronavirus

Pas op met desinfecteren

Al eerder kwam een bericht naar buiten dat mensen de poten van hun katten en honden ontsmetten met desinfecterende gel. Dit bleek absoluut niet geschikt voor dieren te zijn, want de gel kan voor irritatie en infecties zorgen. Daarnaast krijgen de dieren hiermee giftige stoffen binnen. Wat wel wordt aangeraden is de contactoppervlakken wat vaker schoon te maken. Bijvoorbeeld de kooi of voederbak van je huisdier. Hierdoor verklein je de kans op ziektes door virussen en bacteriën.

Voorkom slijtage van de voetzolen

Naast virusklachten is ook slijtage is een vaker voorkomend probleem sinds de coronacrisis. Je hebt meer tijd om te wandelen of fietsen met je hond, maar hierdoor kan er eerder slijtage van de voetzolen optreden. Beweeg dus niet overmatig veel en probeer voor je trouwe viervoeter het asfalt zoveel mogelijk te vermijden. 

Overgewicht tegengaan 

Logisch dat nu je huisdier je voornaamste quarantaine-vermaak is, je het beestje extra wil verwennen. We snappen de verleiding, maar pas wel op dat je hier niet te vaak aan toegeeft. Overgewicht zorgt namelijk voor nare klachten zoals suikerziekte en gewrichtsslijtage. Mocht jouw huisdier kampen met overgewicht, dan kun je het beste contact opnemen met je dierenarts om dit op een juiste manier aan te pakken. Ook hierbij geldt namelijk hoe meer kwaaltjes, hoe lager de weerstand van je huisdier.

Gezond gebit

Net als bij mensen is ook voor dieren een gezond gebit belangrijk. Dit zorgt voor een betere weerstand en is goed voor de algehele gezondheid van je huisdier. Ruik je een vreemde lucht uit de bek van je huisdier? Of merk je dat je hond bijvoorbeeld de bal niet meer durft te pakken? Dan zou dit goed door een ongezond gebit kunnen komen. Met de juiste poetstechniek of zelfs een gebitsbehandeling houd je de gezondheid van je huisdier goed op peil. En zo zijn ze minder vatbaar voor andere ziektes.  

Contact opnemen met de huisarts

Ondanks het coronavirus is het wel verstandig om de standaard dierenartsbezoekjes voor bijvoorbeeld parasietenbestrijding en vaccinaties niet over te slaan. Dit soort afspraken en controles kunnen juist zorgen dat je ziektes voor bent. Zeker wanneer je merkt dat je huisdier last heeft van lusteloosheid, luchtwegklachten, hoesten of niezen, is het aan te raden om contact op te nemen met de dierenarts. In de meeste gevallen zal het niet om het coronavirus gaan, maar ook andere ziektes kunnen nare gevolgen hebben. Is je huisdier toch besmet met corona? Dan wordt aangeraden om je huisdier tijdelijk zoveel mogelijk thuis te houden en met de dierenarts te overleggen wat je het best kunt doen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Metro, RIVM, AniCura
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant