Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Pas op: ontsmet de poten van je kat of hond níet met desinfecterende gel

pas-op-ontsmet-de-poten-van-je-kat-of-hond-niet-met-desinfecterende-gel.jpg

In België blijkt dat een kat besmet is geraakt met het coronavirus, nadat deze aangestoken werd door zijn eigenaar. Daarom kiezen steeds meer eigenaren van honden en katten er voor om de poten van hun huisdier te ontsmetten met alcohol of desinfecterende gel. Dat blijkt alleen meer kwaad te kunnen, dan goed te doen.

De kans dat mensen het virus overdragen op hun huisdier is extreem klein, en dat je trouwe viervoeter jou besmet is nog véél kleiner. Ontsmetten van de poten van je huisdier lijkt dus eigenlijk helemaal niet nodig te zijn.

Niet geschikt voor dieren

Het ontsmetting van de poten van je hond of kat nadat hij of zij buiten geweest is, is natuurlijk juist heel goed bedoeld. Je doet er álles aan om je huisdier gezond te houden. Maar helaas kan het heel wat gevolgen hebben, want onze ontsmettingsmiddelen blijken helemaal niet geschikt te zijn voor dieren. Volgens Alain Schonbrodt, woordvoerder van de Professional Veterenary Union in België, kan het nare gevolgen hebben. Zo zegt hij tegen Het Nieuwsblad dat het kan zorgen voor zware irritaties en open wonden, die weer voor infecties kunnen zorgen.

Giftig

Honden en vooral katten wassen zichzelf de hele dag door, en likken daarbij veel aan hun pootjes. Als je wel eens per ongeluk wat van die desinfecterende gel in je mond gekregen hebt, weet je dat dat niet echt prettig is. Ook je huisdier wordt daar niet vrolijk van, en kan óók nog eens een hoop giftige stoffen binnenkrijgen op deze manier. Volgens Schonbrodt zullen de dieren er niet direct aan dood gaan, maar kunnen ze er wel flink ziek van worden.

Lees ook: Déze vijf dingen moet je volgens een microbioloog meteen doen zodra je thuiskomt

Zeep en water

Er is op dit moment nog geen sterk bewijs dat het nodig is om extra uit te kijken met je huisdier, omdat er geen indicaties zijn dat besmetting van een huisdier vaak voorkomt. Mocht jij voor de zekerheid de pootjes van je huisdier schoon willen maken, dan raadt de dierenarts het gebruik van desinfecterende gel of alcohol dus sterk af. Je kunt dan beter kiezen voor een sopje met zeep en water. Dat is milder, maar net zo effectief.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nieuwsblad, NU
Beeld | iStock

Ook interessant