Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Mag je je huisdier eigenlijk in je tuin begraven?

mag-je-je-huisdier-eigenlijk-in-je-tuin-begraven.jpg

Het is heel verdrietig als jouw huisdier na een aantal mooie jaren is overleden. Een huisdier vormt een heel belangrijk deel van je leven en daarom willen veel mensen hun maatje een waardig afscheid geven. Dit is niet meer dan logisch. Maar welke mogelijkheden zijn er wanneer het gaat om je huisdier begraven?

Wij vertellen je wat wel en wat niet is toegestaan.

Begraven in eigen tuin

Misschien vind je het moeilijk om afscheid te nemen van je overleden huisdier en wil je deze dichtbij je houden. Je kunt er dan voor kiezen om je huisdier te begraven in je tuin. Je mag je huisdier alleen in de tuin begraven als jij de grond gekocht hebt. Het is belangrijk dat je een gat graaft van minimaal 75 centimeter diep en je beestje mag niet in plastic begraven worden. Je kunt het beste materiaal gebruiken dat biologisch afbreekbaar is.

Cremeren

Je blijft misschien niet voor altijd in het huis wonen waar je je huisdier het liefst zou willen begraven. Je kunt er daarom ook voor kiezen om je beestje te laten cremeren in een erkend huisdierencrematorium. Vaak kun je op een mooie manier afscheid nemen, zodat je het verlies beter een plekje kunt geven.

Dierenbegraafplaats

Als je je huisdier wilt begraven, maar daar geen plek voor hebt kun je naar een speciale dierenbegraafplaats gaan. Je diertje wordt hier begraven en je kunt zelfs een begrafenis houden. Je kunt zo vaak als je maar wilt naar het graf toe en deze ook onderhouden. Ook is het mogelijk je huisdier achter te laten bij de dierenarts. De arts geeft het beestje dan aan een destructiebedrijf en daar wordt je diertje verwerkt tot bruikbare brandstoffen.

Lees ook: Dit is waarom veel huisdieren het fijn vinden om geaaid te worden

Begraven op een openbare plek

In de meeste gevallen kun je je huisdier begraven in je eigen tuin. Je huisdier begraven op een openbare plek is ten strengste verboden, je riskeert namelijk een boete die kan oplopen tot 900 euro.

Let op: niet voor alle huisdieren gelden dezelfde regels, zoek dus van tevoren goed op welke mogelijkheden er zijn voor jouw dier.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Eigenhuisentuin.nl, nvwa.nl
Beeld | iStock

Ook interessant