Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dierenartsen luiden noodklok: mysterieuze, dodelijke hondenziekte in Noorwegen

mysterieuze-dodelijke-hondenziekte-actief-in-noorwegen.jpg

Hondenbaasjes in Noorwegen maken zich doodongerust: er gaat een mysterieuze hondenziekte rond die al aan twintig kerngezonde honden het leven heeft gekost. De Noorse nationale omroep NRK maakt melding van zieke en dode honden door heel het land, met allemaal dezelfde symptomen.

De dieren hadden allemaal gemeen dat ze moesten overgeven en bloederige diarree hadden, waarna ze binnen 24 uur overleden.

Veel onduidelijk rond hondenziekte

Een woordvoerder van de voedsel- en warenautoriteit in Noorwegen zegt tegen de Noorse omroep NRK dat het nog onduidelijk is of er sprake is van een besmetting, of dat het gaat om individuele gevallen van hondensterfte. Vooral rond Oslo zijn veel honden overleden, maar ook in en rond de steden Bergen en Trondheim en in de noordelijke provincie Nordland. Het gaat zowel om jonge als oudere honden.

Strenge maatregelen

Totdat er meer duidelijk is, zijn hondenshows en andere activiteiten zoals jachten met honden in heel het land afgelast. Ook hebben hondeneigenaren het advies gekregen om hun hond uit de buurt van andere honden te laten en alleen nog aangelijnd uit te laten.

Lees ook: Er overlijden steeds meer honden en katten bij dierproeven

Bepaalde bacteriën

Het Noorse veterinaire instituut heeft bij vier honden dezelfde bacterie aangetroffen, de Clostridium perfringens en de Providencia alcalifaciens. Of die bacterie ook echt de oorzaak is van de dood van de honden, is nog niet te zeggen. Mogelijk duurt het nog een aantal dagen voor daar meer duidelijk over wordt.

Geen vergiftiging

Er zijn geen aanwijzingen dat de honden zijn vergiftigd, en ook lijkt het er niet op dat er iets mis was met het hondenvoer. De dode en zieke honden kregen namelijk voer van verschillende merken, aldus het veterinaire instituut.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | iStock

Ook interessant