Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zó vaak per week moet je eigenlijk de hondenmand verschonen

hondenmand.jpg

Je bed verschonen is een huishoudelijke taak die je niet overslaat. Je wilt immers graag een schoon bed. Maar heb je er ooit aan gedacht dat het ook noodzakelijk is om het bedje van je hond zo nu en dan een opfrisbeurt te geven?

Zeg nou eerlijk: wanneer heb jij de hondenmand voor het laatst goed verschoond?

Hondenmand schoonmaken

Je trouwe viervoeter is hoogstwaarschijnlijk vaak te vinden in de hondenmand. Niet gek dus dat daar behoorlijk wat bacteriën kunnen rondzweven. Elke keer als je hond zijn of haar veilige mand verlaat om bij je op de bank te komen liggen of om een knuffel te vragen, verspreiden deze bacteriën zich door je huis. Het is dus voor iedereen fijn om het hondenmandje goed schoon te houden.

Dierendokter Kathy Backus gaf aan PetMD advies. Zo moet je als baasje één keer per week het bedje van je hond grondig schoonmaken (net zoals je eigen bed.) Mocht je hond bijvoorbeeld extreem verharen, veel tijd buitenshuis doorbrengen of allergieën hebben, dan is het zelfs aan te raden om twee keer in de week een wasbeurt in te plannen. Maar hoe ga je te werk?

Lees ook: Een beugel voor je hond? Dit moet je weten over tandverzorging van je viervoeter

Let op geurtjes

Het is van belang dat je de hondenmand op een hete temperatuur wast, minimaal 60 graden. Zo dood je alle bacteriën en zelfs mogelijke infecties. Kijk natuurlijk wel altijd eerst naar de wasvoorschriften van het hondenbedje. Manden kunnen namelijk verschillende vullingen en (afneembare) hoezen hebben.

Gebruik bij het wassen geen sterk geurende wasmiddel. Je viervoeter moet zijn eigen plekje nog wel kunnen herkennen als deze uit de wasmachine komt. Hij of zij zit niet te wachten op een mandje dat naar rozen en vanille ruikt. Een mild wasmiddel of zelfs een scheutje azijn zijn de beste opties om mee te wassen.

Ook al kan het een tijdje duren voordat de grote hondenmand weer droog is, is het absoluut uit den boze om het bedje van je huisdier in de droger te stoppen. Laat het buiten over een wasrek drogen aan de lucht. Zo voorkom je dat je trouwe viervoeter opeens niet meer in zijn of haar eigen bedje past.

Snelle poetsbeurt

Naas een grondige wasbeurt eens per week, is het ook goed om zo nu en dan met de stofzuiger langs de hondenmand te gaan. Hiermee verwijder je in ieder geval al de meeste haren zodat deze niet door je huis gaan zweven. Ook een modderige pootafdruk kun je snel weghalen met een vochtig doekje. Op deze manier heeft je lieve hond altijd een vers mandje.

Bron | PetMD, Flaironline
Beeld | Getty

Margriet 02 ligt in de winkel! Met een interview met actrice en cabaretière Jetty Mathurin,  over de mooie én moeilijke kanten van ouder worden. Maar ook alles over Kopenhagen, verhalen over oma worden tijdens corona, Anita die alles verloor na een brand en lekker slanke en gezonde recepten om die feestkilo’s gedag te zeggen. Haal Margriet snel in huis of bestel ‘m via Margriet.nl.

Ook interessant