Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Déze 9 hondenrassen hebben een grotere kans om een zonnesteek op te lopen

deze-negen-soorten-honden-hebben-een-grotere-kans-op-een-zonnesteek.jpg

Als wij het al warm vinden buiten, is het voor een hond helemaal súperheet. Zij kunnen namelijk een stuk minder goed afkoelen dan wij, waardoor de kans op een zonnesteek een stuk groter is. Volgens onderzoekers is dat risico bij negen hondenrassen extra hoog.

We zetten ook de symptomen van een zonnesteek bij honden voor je op een rijtje, zodat je weet waar je op moet letten én wat je moet doen bij oververhitting.

Risicofactoren zonnesteek bij honden

Britse onderzoekers zochten uit welke hondensoorten de grootste kans hebben om een zonnesteek te krijgen, en vonden daarbij een paar duidelijke risicofactoren. Als een hond een platte snuit heeft, heeft hij een grotere kans op een zonnesteek dan wanneer hij een puntige snuit heeft. Dat komt vooral omdat honden afkoelen door te hijgen, en honden met een plattere snuit daar vaak meer moeite mee hebben. Ook oudere honden of honden met een zwaarder gewicht hebben meer kans op het krijgen van een zonnesteek.

Negen hondenrassen

In vergelijking met een labrador, die redelijk goed tegen de warmte kan, hebben deze hondenrassen volgens de onderzoeker, een stuk minder geluk op een hete dag. Dit zijn de hondenrassen die een grotere kans hebben op een zonnesteek:

 1. Een chow chow. Deze lieve pluizenbollen hebben maar liefst zeventien keer meer kans op het krijgen van een zonnesteek dan een labrador.
 2. De Engelse buldog blijkt ook helemaal niet goed tegen de warmte te kunnen; bij dit ras is de kans op een zonnesteek veertien keer hoger dan bij andere honden.
 3. Ook de Franse buldog is geen fan van hitte: hij loopt zes keer meer kans op het krijgen van een zonnesteek dan een labrador.
 4. Een Bordeauxdog (ook wel Franse mastiff genoemd) heeft vijf keer meer kans op het oplopen van een zonnesteek dan de labrador. Dit komt vooral door zijn zware bouw en platte snuit.
 5. De greyhound kan ook niet zo goed tegen hoge temperaturen, en heeft vier keer meer kans op het krijgen van een zonnesteek dan de labrador.
 6. Een Cavalier King Charles-spaniël. Hoewel deze hond niet groot of zwaar is, kan hij door zijn vacht en de vorm van de snuit toch niet goed tegen warmte. De kans op oververhitting is dan ook drie keer hoger dan bij een labrador.
 7. Ook de Engelse springer spaniël houdt niet zo van de hitte. Deze mooie beesten hebben ook drie keer meer kans op het krijgen van een zonnesteek.
 8. Een mopshond: echt blij van de warme temperaturen worden pugs niet. De kans op een zonnesteek ligt drie keer zo hoog als bij een labrador.
 9. Als laatste de Golden Retriever. Hoewel deze honden qua uiterlijk best vaak door elkaar gehaald worden met de labrador, hebben ze wel een grotere kans op een zonnesteek. Een Golden Retriever heeft daar namelijk twee keer zo veel kans op.  

Lees ook: Ben jij introvert? Dan passen deze hondenrassen het best bij jou

Zonnesteek bij honden herkennen

Welk ras je trouwe viervoeter ook heeft, het is altijd belangrijk om de symptomen van een zonnesteek bij honden te herkennen. Dít zijn typische tekenen dat je hond oververhit geraakt is:

 • Constant en zwaar hijgen, vaak met veel geluid
 • Zichtbare stress, verwarring of ongemak
 • Een donkere, blauwe of felrode tong – donkerder of feller dan normaal
 • Diarree
 • Braken
 • Overmatig speekselaanmaak
 • In sommige gevallen: stuiptrekkingen of bewusteloosheid

Hond afkoelen

Denk je dat je hond een zonnesteek heeft? Leg hem dan op een koele plek in de schaduw en neem direct contact op met je dierenarts. Zij kunnen het beste advies geven. Vervolgens kun je beginnen met het koelen van de hond. Doe dat níet door zomaar een emmer koud water over je trouwe viervoeter heen te gooien. Dat kan namelijk tot een shock leiden. Wel kun je koel, maar níet ijskoud water over de pootjes en bek van het beestje gieten om hem te helpen af te koelen. Ook een ventilator dichtbij kan zorgen voor wat verkoeling.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | The Conversation
Beeld | iStock

Ook interessant