Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dít is waarom honden vaak op hun baasje lijken

dit-is-waarom-honden-vaak-op-hun-baasje-lijken.jpg

Je ziet ze regelmatig lopen op straat: de vrouw met blonde krullen met een labradoodle, de forse kale man met een bulldog… oftewel: honden die op hun baasje lijken! Is het stom toeval of kiezen we onze honden hier écht op uit?

Ik zat laatst met een collega in een videovergadering en had mijn hond, Louis, op schoot. Opeens begint mijn collega te lachen: “Nu je zo met Louis op schoot zit lijken jullie écht op elkaar. Allebei donkere krullen.” Zelf zag ik de gelijkenis met mijn Boomer-pup niet zo, maar nu ze erover begon, viel mij wel iets anders op aan mijn collega en haar Chihuahua. “En jij met Muis dan? Jullie hebben beide stijl, blond haar!” Ja, wij leken allebei een hond te hebben gekozen die verdacht veel op onszelf leek. Toeval, of zoeken baasjes hier hun hond onbewust op uit? Ik besloot het uit te zoeken.

Wetenschappelijk experiment

Een van de eerste wetenschappers die dit fenomeen besloot te onderzoeken is Michael Roy, psycholoog aan de Universiteit van Californië. Hij maakte losse foto’s van honden en hun baasjes, en vroeg deelnemers aan het onderzoek om de honden en hun baasjes bij elkaar te matchen. Dit bleek verrassend makkelijk te zijn, want bijna alle deelnemers wisten dit foutloos te doen. Hoe? Door af te gaan op uiterlijke gelijkenissen. De meeste honden bleken namelijk simpelweg op hun baasje te lijken.

Honden die op hun baasje lijken

Dit betekent niet dat baasjes en hun honden precies dezelfde fysieke kenmerken hebben. Mensen met een mopshond hoeven echt niet meteen een platgedrukte neus of uitpuilende ogen te hebben. De gelijkenissen bleken uit het onderzoek een stuk subtieler. Vrouwen met lang haar hebben vaak de voorkeur voor honden met lange, zachte oren, en zwaardere mensen kiezen vaak voor een hond met een stevige bouw. Soms zijn de gelijkenissen nog subtieler, zoals bijvoorbeeld de stand van de ogen (iets verder uit elkaar of omhoog gedraaid). De deelnemers konden namelijk een stuk moeilijker de juiste matches vinden toen de ogen op de foto’s bedekt waren.

Lees ook:
Waarom we mannen met honden aantrekkelijk vinden (volgens onderzoek)

Psychologische verklaring

Maar waarom hebben mensen de voorkeur voor honden die op henzelf lijken? Volgens psychologen zijn er twee aannemelijke verklaringen. De eerste is dat het simpelweg een kwestie van vertrouwdheid is: een hond trekt ons meer aan wanneer hij lijkt op andere leden van onze familie, die we kennen en waar we van houden. Maar het kan ook vanuit de evolutietheorie voorkomen: die theorie suggereert dat we sneller verliefd worden op mensen die op onszelf lijken, omdat er een grotere kans is dat onze genen matchen met die van hen. Dit gedrag kan zijn overgeslagen op het kiezen van vrienden en zelfs huisdieren.

Karaktereigenschappen

Toch speelt niet alleen uiterlijk een rol in onze keuze voor een viervoeter. Ook de persoonlijkheid van de hond is belangrijk, ontdekte wetenschapper Borbala Turcsan van de Eotvos Unitersiteit. Uit haar onderzoek kwam naar voren dat de karaktereigenschappen van baasjes met hun hond soms zelfs meer overeenkomen dan die met hun partner. Het gaat hier om eigenschappen als introvert/extrovert, lui/actief, open/afstandelijk, enzovoorts.

Uit dit onderzoek kwam ook naar voren dat de overeenkomsten niet verschilden afhankelijk van het aantal tijd dat de hond en hun baasje samen hadden doorgebracht. We kiezen onze viervoeters dus écht uit op basis van onze eigen eigenschappen en uiterlijke kenmerken. Dat ik Louis met zijn zwarte krullen heb uitgekozen, is dus geen toeval. En dat hij net zo eigenwijs is als ik, helaas ook niet…

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.        

Bron | BBC
Beeld | Getty Images

Margriet 04

Margriet 04 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: genieten van de winter met warme wintermode, de beste plekken om vogels te spotten, reset je gezondheid, nieuwe man: nieuwe seks en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant