Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Is het slecht voor honden om gras te eten?

fndriu06hd6x_selected_wide_1200.jpg

Veel honden en dan vooral jonge honden, eten gras. Nu heb je misschien wel eens gehoord dat ze dit doen, omdat ze misselijk zijn en zo van hun misselijkheid afkomen. Niets is minder waar. Het blijkt zelfs normaal hondengedrag te zijn.

Hoe zit dat precies en waarom eten sommige honden graag gras?

Grazers

Waar schapen, geiten en koeien behoren tot de groep grazers, horen honden daar niet bij. Grazers eten gras die in het voordeel van hun spijsvertering kan werken. Toch eten veel honden gras, blijkt uit onderzoek van Benjamin L. Hart, wetenschapper en veterinair gedragsdeskundige. Maar liefst 68 procent tot 79 procent van de onderzochte hondenpopulatie eet dagelijks of wekelijks gras. Hieruit blijkt dat er maar zelden misselijkheid werd bespeurd vóór het eten van gras. Maar waarom eten honden dan gras?

Honden die gras eten

Honden die gras eten vertonen normaal hondengedrag. Ze aten vroeger immers ook altijd gewoonweg wat beschikbaar was. Honden kunnen gras daadwerkelijk gewoon lekker vinden. Vooral jonge honden zijn dol op gras. Ook kunnen ze zich simpelweg vervelen en vinden het heerlijk om te kauwen op gras. Het kan gelukkig geen kwaad – mits het niet bewerkt is met chemicaliën) en daarom kun je de hond, in de meeste gevallen, gewoon zijn gang laten gaan. In vers gras zit namelijk een grote hoeveelheid plantaardige Omega-3 vetzuren, dus is het ook nog eens gezond.

Je hoeft je pas zorgen te maken als je harige viervoeter dagelijks actief op zoek gaat naar gras om dit te eten. Dit kan namelijk wijzen op een vezeltekort. Een hond gaat dan zelfstandig op zoek naar andere etenswaren, om meer voeding binnen te krijgen.

Lees ook
De beste slaapplaats voor je hond in huis kiezen: hier moet je op letten

Overgeven

Uit het onderzoek bleek ook dat 22 procent van de honden moest braken ná het eten van gras. Er is een verklaring voor: het gras kan kietelen tegel de keel. Vooral bij lange stukken gras is dit het geval en moeten honden soms overgeven. Als je merkt dat jouw hond vaak moet overgeven, nadat hij gras heeft gegeten, is dat een reden om de dierenarts te bellen.

Bron | Doggo.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant