Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

20 graden en bewolkt en tóch overleed deze hond bijna aan een zonnesteek

hond-zonnesteek.jpg

Dat je met tropische temperaturen ook extra moet letten op je hond, weten we. Maar dat je hond ook een mogelijk dodelijke zonnesteek op kan lopen als het 20 graden en bewolkt is? Dat komt vast als een verrassing.

Het baasje van labrador Nala waarschuwt anderen nu hoe belangrijk het is om in de gaten te houden of je viervoeter misschien een zonnesteek heeft. Zelfs als het niet eens zo heet is en de zon niet schijnt.

Hijgen, hijgen, hijgen

Op een dag het zo’n twintig graden en bewolkt was, ging de Britse Thomas met zijn twintig maanden oude hond naar het park. Daar speelden ze met een bal. “Na zo’n tien minuten spelen, namen we pauze”, vertelt hij aan Metro UK. “Ze was hevig aan het hijgen, maar ik dacht niet dat dat echt iets zorgelijks was. We gingen terug naar de auto waar ik haar wat water gaf.” Tijdens het vijf minuten durende autoritje naar huis, ging het slechter en slechter met Nala. “Ze bleef maar hijgen en er kwam schuim bij haar bek. Zo had ik haar nog nooit eerder gezien, dus ik nam haar meteen mee naar de achtertuin, sproeide water over haar heen om haar af te koelen en gaf haar veel te drinken.” Maar Nala bleef er slecht aan toe. “Ze begon slap te worden, bijna alsof ze dronken was. Ik wist dat er iets mis was.”

Zonnesteek mogelijk levensgevaarlijk voor hond

Hijgen, lusteloos, paars tandvlees: de dierenarts, die Thomas had gezegd direct met Nala te komen, zag meteen wat er aan de hand was: een zonnesteek. “Haar lichaamstemperatuur was maar liefst 41,3 graden. Normaal is dat bij een hond 38 tot 39 graden.” Een zonnesteek kan bij een hond onherstelbare schade aanrichten aan de nieren, de lever, het maag-darmkanaal, het hart en de hersenen. Of het kan zelfs dodelijk zijn.

Snel ingrijpen

Gelukkig was dat bij Nala niet het geval, omdat haar baasje er zo snel bij was. Het is inderdaad goed om je hond op zo’n moment water te geven en naar een koelere plek te brengen. Maar let op: gooi geen plens koud water op je hond als je denkt dat-ie een zonnesteek heeft, want z’n lichaam kan dan in shock raken. Besprenkel ‘m dus voorzichtig met water en zorg ervoor dat het water ook goed op de huid komt en niet alleen over de vacht glijdt. Bovendien is voorkomen altijd beter dan genezen, dus houd de weersverwachting echt kritisch in de gaten en neem deze voorzorgsmaatregelen. Het is ook een goed idee om op wat warmere dagen een koelmat of -band mee te nemen.

Lees ook:
Déze 9 hondenrassen hebben een grotere kans om een zonnesteek op te lopen

Zonnesteek bij je hond herkennen

Vanaf nu wil je je viervoeter misschien nog scherper in de gaten houden. Want hoewel vooral oudere honden, honden met overgewicht, honden met een platte snuit en puppy’s vatbaar zijn voor een zonnesteek, kan werkelijk waar élke viervoeter het zomaar krijgen. Aan deze symptomen kun je een zonnesteek bij je hond herkennen:

  • Snellere, hevige ademhaling
  • Veel dorst
  • Veel kwijlen
  • Overgeven
  • Verhoogde hartslag
  • Tandvlees en tong worden rood of paars
  • Glazige ogen
  • Zwakte, duizeligheid, wankel op de benen staan
  • Epileptische aanval
  • Bewusteloosheid

Bron | Metro UK, medpets.nl
Beeld | Getty

Ook interessant