Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Waarom vóór in de auto zitten extra gevaarlijk is voor een hond 

hond-voorin-auto-margriet.jpg

Gezellig toch, je hond naast je in de auto? Totdat het misgaat en er een ongeluk gebeurt. Dan loopt je huisdier extra veel risico. Met vervelende gevolgen voor hem én voor jou.

Vervoer jij Benno of Fikkie ook vaak op de passagiersstoel naast je? Hoe schattig dat er ook uitziet, je kunt het eigenlijk beter niet meer doen – ook al houdt iemand ‘m van achteren vast.

Hond nog kwetsbaarder dan mens

Elk jaar raken er honderden huisdieren gewond bij auto-ongelukken. En in bepaalde gevallen had dat makkelijk voorkomen kunnen worden, menen experts. Een hond voor in de auto is nog kwetsbaarder dan een mens. Zeker als-ie niet in een bench zit, geen tuigje om heeft of niet stevig genoeg wordt vastgehouden. Een crash kan ervoor zorgen dat het beestje door de voorruit vliegt of tegen het dashboard aan knalt en zo serieuze rug- en nekklachten oploopt. Of je hond dit ongeluk nu zelf veroorzaakt door plotseling door de auto te springen of niet.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Te klein voor de airbag

Bovendien kunnen honden in blinde paniek raken na een botsing, mogelijk de (snel)weg op rennen en zo nog een ongeluk veroorzaken – met alle gevolgen van dien. Ook is het niet voor niets verplicht kinderen tot een lengte van 1,35 meter in een autozitje te vervoeren. De meeste honden zijn even klein en lopen daardoor, net als jonge kinderen, na een klap het gevaar in de airbag te stikken.

Gevaar voor medepassagiers

Maar een hond voor in de auto is niet alleen gevaarlijk voor het dier zelf. Stel: een auto die 50 kilometer per uur rijdt, crasht met een 35 kilo zware hond aan boord. Als het dier door de auto slingert, zal hij met een kracht van meer dan duizend kilo ergens tegenaan knallen. Dat blijkt uit onderzoek van Paws to click, een internationale organisatie die zich richt op de veiligheid van dieren tijdens het reizen. Een flinke klap dus – voor de hond, maar mogelijk ook voor de persoon in de auto tegen wie hij met die geweldige kracht aan komt botsen.

Een bench of een hek

Anders dan bijvoorbeeld in België hebben we in Nederland geen specifieke regels voor het vervoeren van honden in de auto. Je zult dus geen boete krijgen als je gezellig met je huisdier voorin zit – als het tenminste niet leidt tot gevaarlijke situaties. Maar voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zet je hond daarom in een bench, het liefst pal tegen de achterbank gemonteerd en verankerd in de kofferbak, adviseert de ANWB. Of monteer een rek voor je kofferbak. Dat kost even wat, maar dat is een hondenleven meer dan waard, toch? Laat staan je eigen leven als hij onverhoopt hard door de auto wordt geslingerd…

Bronnen | purewow.com, ANWB, Rijksoverheid
Beeld | iStock

Ook interessant