Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Zo zorg je ervoor dat je hond stopt met dat constante geblaf

hond-geblaf.jpg

Als je een hond als huisdier neemt, wéét je dat je af en toe te maken krijgt met geblaf. Dat is natuurlijk ook geen enkel probleem. Maar wanneer je trouwe viervoeter niet meer ophoudt met blaffen, wordt het een ander verhaal…

Als er iemand in huis komt die hij niet kent, is het te begrijpen. Maar als je hond blaft bij iedere voorbijganger, om het minste geringste geluid of zelfs zonder duidelijke aanleiding, wordt het vervelend. Doet hij het continu en word je er zo langzamerhand een beetje moe van? Met deze drie simpele maar doeltreffende tips zorg je ervoor dat-ie stopt.

1. Houd het bij één commando

Aan libelle.nl legt Judith van Moorsel van Tinley Gedragstherapie voor Dieren uit dat honden om verschillende redenen kunnen gaan blaffen. Dit kan te maken hebben met onzekerheid of opwinding, maar ze kunnen het ook doen omdat het ze nooit is afgeleerd. Gelukkig is het daar nooit te laat voor, als je maar duidelijkheid schept voor je huisdier. “Kies een methode waarbij jij je comfortabel voelt, dit kan bijvoorbeeld een woord als ‘nee’ of ‘stop’ zijn,” legt de bekende Amerikaanse hondentrainer Jeff Franklin uit. “Houd het bij één commando dat je altijd gebruikt, zodat je hond leert dat ‘nee’ ook echt ‘nee’ betekent.”

2. Geen grijze gebieden

Gebruik je commando niet pas op het moment dat je hond al een halfuur onafgebroken aan het blaffen is en het dus eigenlijk te laat is om ‘m te straffen. We snappen dat je na een paar keer blaffen niet meteen wilt zeggen dat-ie ermee moet ophouden, maar deze grijze gebieden zorgen er juist voor dat het voor een dier niet duidelijk is wanneer hij fout zit. “Als je de regels niet duidelijk maakt, zal je hond niet weten dat er überhaupt regels zijn,” aldus hondentrainer Franklin. “Eigenlijk is het heel zwart-wit: als hij blaft, moet jij ervoor zorgen dat er altijd dezelfde consequentie aan hangt. Alleen zo worden de regels duidelijk voor je hond. Wees constant en houd vol, dan zal het werken.”

3. Beloning!

Wat ook goed werkt, is belonen. Dan weet je hond immers dat hij iets goeds heeft gedaan. “Neem een situatie waarin je zeker weet dat je hond gaat blaffen,” aldus expert Van Moorsel. “Zeg niets en zodra je hond even stil is, geef je het commando ‘stil’. Beloon hem dan direct met je stem en wat te eten. Wanneer je deze handeling blijft herhalen, gaat-ie na verloop van tijd reageren op dat commando.”

Bronnen | popsugar.com, libelle.nl
Beeld | ANP

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook leuk en interessant om te lezen

Ook interessant