Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Grote of kleine hond? Zóveel slaap heeft jouw hond echt nodig

hond.jpg

Honden hebben een heerlijk leven: na een korte wandeling kan hij of zij uren slapen in de mand. Of heb je juist een puppy met een hoog energieniveau? Afhankelijk van de leeftijd en ras van je hond, heeft hij een vast aantal uren slaap sowieso nodig.

Eén ding is zeker: zij pakken hun dutjes in ieder geval heel anders aan dan wij.

Slaapritme hond

Helaas is het voor ons, over het algemeen niet mogelijk, maar honden doen het vaak; ze doen meerdere keren per dag een dutje. Waar wij een vast dag- en nachtroutine hebben, ligt dat voor honden duidelijk anders. Honden slapen gemiddeld twaalf tot veertien uur op een dag, op verschillende momenten van de dag, en niet lang achter elkaar. In totaal slapen ze dus veel meer dan wij, afhankelijk van hun leeftijd en ras.

Leeftijd en ras

Puppy’s zijn vaak heel erg druk, maar schijnt bedriegt. Deze jonge honden slapen tot wel twintig uur per dag. Niet aan één stuk door, maar in etappes. Na de puppytijd slapen honden ongeveer veertien uur per dag. Oudere honden kunnen urenlang plat liggen: hoe ouder ze worden, hoe trager hun metabolisme wordt. Ze hebben meer tijd nodig om uit te rusten.

Het ras heeft invloed op het slaapritme van een hond. Grotere honden, zoals een Sint-Bernard, slapen meer dan kleinere honden. Grotere honden zijn vaak ook zwaarder en groter, waardoor ze meer energie verbruiken tijdens het uitlaten of spelen. Vooral: boxers, bulldogs, Duitse Herders en labrador retrievers hebben meer slaap nodig. Als vuistregel geldt dat grotere hondenrassen meer slaap nodig hebben dan kleine honden.

Lees ook: 10 signalen waaraan je kunt zien dat je hond gelukkig is

Naar bed

Honden zijn totaal niet kieskeurig als het om een slaapplek gaat. Wij mensen slapen het liefste in bed, en soms op de bank. Maar een hond heeft veel meer favoriete plekjes. In hun eigen mand, op een stoel, op de bank of gewoon op de vloer – alles is geschikt voor een dutje. Honden vinden daarom ook veel vaker momenten om lekker een dutje te doen.

Slaapt je hond te veel?

Als je je zorgen maakt over het slaapritme van je hond, is het belangrijk om even langs de dierenarts te gaan. Aandoeningen als: diabetes of hyperthyreoïdie, hebben invloed op het slaapritme van jouw viervoeter. Daarnaast kunnen concentratieproblemen, humeurigheid, desoriëntatie en/of weinig slaap erop wijzen dat er misschien iets aan de hand is met je huisdier. Bij twijfel: ga altijd naar een dierenarts.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Ze.nl
Beeld | iStock

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant