Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Is je hond schijnzwanger? Zó herken je het

is-je-hond-schijnzwanger-zo-herken-je-het.jpg

Sleept je hond al haar speeltjes in haar mand? Dan kan het zijn dat ze schijnzwanger is. Maar er zijn nog een hele hoop andere symptomen die minder voor de hand liggen, waaraan je kunt merken dat er sprake is van schijndracht. We leggen je uit hoe je dit kunt herkennen en wat je het beste kunt doen als je hond schijnzwanger blijkt te zijn. 

Is jouw hond ineens heel bezitterig of afstandelijk? Misschien is ze wel schijnzwanger. 

Schijnzwangerschap

Zoals de naam al doet vermoeden is schijnzwangerschap of schijndracht een aandoening waarbij een niet-zwangere hond verschijnselen vertoont die lijken op een zwangerschap. Niet-gesteriliseerde teven zijn gemiddeld om de zes tot negen maanden loops. Gedurende die periode maakt je hond veel hormonale veranderingen door, waarbij oestrogenen, progestagenen en prolactine een grote rol spelen.

Vaak wordt een hond schijnzwanger in de eerste zes tot twaalf weken na de oestrus, het begin van de loopsheid. Dan wordt prolactine aangemaakt, wat een belangrijke rol speelt bij de schijndracht. Het precieze verband tussen de twee is niet bekend, maar uit onderzoek blijkt wel dat teven met een schijnzwangerschap hogere concentraties van prolactine in hun bloed hebben. 

Is mijn hond schijnzwanger? 

Om erachter te komen of jouw hond schijnzwanger is, zijn er een aantal verschijnselen waarop je kunt letten op het gebied van gedrag en lichamelijke symptomen.

Gedrag

Op het gebied van gedrag is een hond tijdens een schijndracht vaak onrustig, heeft last van nesteldrang (bijvoorbeeld alle speeltjes naar de mand slepen) en kan minder actief worden. In sommige gevallen kan dit zelfs richting depressieve klachten neigen. Een hond kan ook bezitterig worden naar het baasje of andere honden, of juist erg aanhankelijk of afstandelijk worden. Ook kan het teefje meer janken en minder eten of drinken. 

Lichamelijk

Lichamelijke symptomen van een schijnzwangerschap zijn een vergroting van de melkklieren (voornamelijk bij de achterste klieren te zien), gewichtstoename, melkproductie en melksecretie. De melkklieren kunnen ook ontsteken en er kan een huidinfectie ontstaan als de hond veel aan de tepels likt.

In sommige gevallen kan een hond braken en last hebben van een buikpers. Dat laatste is vergelijkbaar met het persen tijdens de bevalling. 

De diagnose 

Als je denkt dat jouw hond schijnzwanger is, neem dan contact op met de dierenarts. Deze kan aan de hand van een lichamelijk onderzoek en het gedrag vaak een diagnose stellen. Indien je niet zeker weet of je hond gedekt is, kunnen er naast lichamelijk onderzoek röntgenfoto’s en echo’s van de buik worden gemaakt. 

Lees ook: Zit je hond in de puberteit? Dít is wat je moet weten

Behandeling en ondersteuning 

Als er sprake is van een schijnzwangerschap is de aandoening vaak heel mild, en kun je door je hond af te leiden de nesteldrang al tegengaan. Dat doe je door te spelen, wandelen en trainen. Vaak gaat de schijndracht vanzelf weer over. Probeer niet mee te gaan in verdrietig gedrag en berg bij bezitterig gedrag over de speeltjes de spullen tijdelijk op. Hierdoor verminder je het stressgevoel bij je hond. 

Als je hond last heeft van veel melkproductie en/of ernstige gedragsafwijking kan het teefje medicijnen van de dierenarts krijgen die de aanmaak van prolactine voorkomen. 

Steriliseren 

Dat een teef schijndrachtig wordt, is heel normaal. Dit hoeft bij loopsheid niet altijd te gebeuren, maar als je hond eenmaal een keer schijnzwanger is geweest, is de kans groot dat dit vaker zal voorkomen. Als je hond hier veel last van heeft, kan het verstandig zijn om je hond te laten steriliseren als hier niet mee gefokt wordt. Zo voorkom je vervelende klachten. Vraag hierbij altijd de dierenarts om advies. 

Bron | Dierendokters, Voormijndier.nl, Medpets
Beeld | Getty Images

Ook interessant