Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Heeft jouw hond overgewicht? Zó help je hem met afvallen

heeft-jouw-hond-overgewicht-zo-help-je-hem-met-afvallen.jpg

Net als een mens kan een hond last krijgen van overgewicht. Ook voor hem kan dit gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Het verschil is alleen dat honden hun gewicht zelf niet in de hand hebben; ze hebben hierbij hulp nodig van hun baasje.

Het is jouw verantwoordelijkheid dat je viervoeter een gezond gewicht heeft, hoe lastig dit soms ook kan zijn. Soms kun je gewoon geen ‘nee’ zeggen tegen die lieve puppy-ogen.

Hond met overgewicht

Als jouw hond last heeft van overgewicht, hoef je je niet schuldig te voelen. De helft van alle verzekeringsclaims van de dierenarts zijn het gevolg van huisdieren met obesitas. Gek is dat niet: het is lastig om het ideale gewicht van je hond te bepalen. Het perfecte gewicht verschilt per ras en subtiele veranderingen in gewicht zijn bij honden moeilijk op te merken. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten.

Overgewicht bepalen

Een belangrijke indicator van onder- of overgewicht zijn de botten. Kun je de ribben van je hond niet of nauwelijks zien? Dan betekent dit dat je hond te zwaar is. Als je de ribben, de ruggenwervel of andere botten te goed kunt zien, dan is je hond juist veel te licht. Ook is de buik van je hond een signaal van overgewicht. Als deze rond is en lager hangt dan bij zijn soortgenoten, dan kunnen er wel wat kilo’s af.

Je hond helpen afvallen

Vermoed je dat je hond te zwaar is? Dan is het tijd om die overtollige kilo’s kwijt te raken. De volgende tips kunnen je helpen:

  • Ga naar de dierenarts: de dierenarts kan vaststellen hoeveel overgewicht je hond heeft, en of er misschien een onderliggende aandoening mee te maken heeft. Zo niet, dan kunnen jullie samen een afvalplan opstellen.
  • Voorkom gewrichtsproblemen: als honden heel erg te zwaar zijn, krijgen ze al snel last van hun gewrichten. Sommige rassen zijn hier gevoeliger voor dan andere. Voorkom gewrichtspijn bij jouw hond en geef hem voeding die extra voedingsstoffen bevat voor gezonde gewrichten.
  • Zorg voor meer beweging: maak het dagelijkse rondje dat je met je hond loopt een stukje langer, of speel in huis iets vaker met een speeltje. Alle kleine beetjes kunnen verschil maken.
  • Zet je hond op een dieet: dit betekent dat je je hond moet voeren, gebaseerd op het gewicht dat hij zou moeten wegen, en niet gebaseerd op wat hij nu weegt. Als dit verschil heel groot is, kun je ook overwegen om de hoeveelheid af te bouwen, zodat je hond niet constant honger heeft.
  • Stop met extra’s: het is verleidelijk om af en toe onder de tafel iets lekkers van je eigen bord aan je hond te geven, maar dit kun je echt beter niet doen. Houdt het bij droogvoer, en geef een paar brokjes hiervan gedurende de dag als extraatje.

Bedelen afleren

Het kan lastig zijn om ‘nee’ te zeggen tegen je hond wanneer hij constant om iets lekkers bedelt. Toch is het, voor zijn eigen bestwil, beter als je streng bent. Het kan daarom helpen om je hond het bedelen af te leren met de volgende tips:

  • Gebruik speeltjes: wanneer je hond bedelt, beloon hem dan met zijn favoriete speeltje in plaats van met iets lekkers. Zo krijgt hij toch iets leuks, maar vermijd je de calorieën.
  • Zet je hond in een andere kamer wanneer je eet: stel je voor dat je trek hebt in iets lekkers en je overheerlijk eten ruikt, maar het niet mag hebben. Zo voelen honden zich dus áltijd. Daarom kun je je hond beter ergens anders houden tijdens het eten, zodat ze ook niet in de verleiding komen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Goodtoknow.co.uk
Beeld | iStock

Ook interessant