Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Onee: hond of kat vermist? Dít kun je het beste doen

onee-hond-of-kat-vermist-dit-kun-je-het-beste-doen.jpg

Er is geen erger gevoel dan wanneer je je huisdier roept, en hij of zij komt niet vrolijk aanrennen. Wat kun je het beste doen wanneer je hond of kat vermist is, en wat beter niet?

Met deze tips heb je je harige viervoeter zó weer teruggevonden.

Registreer je huisdier

Voor honden is chippen verplicht, voor katten niet. Toch is het verstandig om dit altijd te doen. Zo kun je je huisdier namelijk registreren bij de Nederlandse Databank Gezelschapsdieren (NDG), waardoor de vinders van je trouwe viervoeter jou altijd kunnen terugvinden als baasje. Is je harige vriendje al geregistreerd? Zorg er dan voor dat je je contactgegevens up-to-date houdt op de website van de NDG.

Zet je social media-kanalen in

Facebook staat er soms vol mee: ‘help, mijn hond of kat is vermist!’ of ‘kun jij helpen Max/Boris/Kwispel terug te vinden?’. Het is ideaal dat we tegenwoordig iedereen in onze buurt met één klik op de muis kunnen bereiken. Daarom raden experts ook aan om social media áltijd in te zetten wanneer je je huisdier kwijt bent. Zo bereikt het bericht veel mensen, en wordt het misschien ook gedeeld. Een aandoenlijke foto van je huisdier helpt hier vaak bij. Dit kan ook helpen om op te vallen tussen alle honderden berichten die mensen in hun nieuwsoverzicht hebben staan.

Neem contact op met lokale instanties

Vervolgens is het belangrijk dat je de lokale politie, dierenarts en dierenasiel op de hoogte brengt van de vermissing. Dit zijn de plekken waar de kans het grootst is dat je vermiste huisdier naartoe wordt gebracht. Bovendien hebben dierenartsen, dierenasielen en soms zelfs de lokale politie vaak een eigen Facebook-pagina waar ze misschien wel een foto van je hond of kat willen delen.

Weglopen voorkomen

Om in de toekomst te voorkomen dat je hond of kat vermist raakt, zijn er een aantal dingen die je kunt doen. Allereerst is het belangrijk om stress bij je huisdier te vermijden, omdat ze dan sneller weglopen. De overgang van de vakantie naar normale werk- en schooltijden is bijvoorbeeld een stressvolle tijd voor honden en katten, net als vuurwerk rond de feestdagen. Let tijdens deze periodes extra goed op ze.

GPS-tracker voor vermiste hond of kat

Ook kun je een speciale halsband met gps-tracker aanschaffen. Zo kun je via een app altijd kijken waar je beestje uithangt. Het enige nadeel is dat je deze wel af en toe moet opladen. Als laatste kan het helpen je maatje te steriliseren of castreren. Misschien een beetje zielig, maar de grootste oorzaak van weglopende huisdieren is dat ze achter de mannetjes of vrouwtjes aan willen. En er is maar één manier om dat te voorkomen…

Bron | Nieuwsblad.be
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via 
margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant