Op tv worden honden vaak afgebeeld als helden die helpen de wereld te redden (denk maar aan Lassie of Scoobie Doo). Uit een nieuw onderzoek is gebleken dat honden niet voor niets zo vaak een heldenrol toebedeeld krijgen: een hond wil z’n baasje écht helpen of redden uit stressvolle situaties.
Het enige probleem: ze weten niet altijd hoe.
Onderzoek met zestig honden
In een onderzoek van Arizona State University werd gekeken naar hoe honden reageren op verschillende situaties waarin hun baasje verkeert. Zo konden de wetenschappers een idee krijgen of honden enkel actie ondernemen voor een beloning, of dat ze ook reageren puur omdat ze hun baasje willen helpen of redden. Er deden zestig honden en baasjes mee aan het onderzoek.
Verschillende situaties
Voor het experiment werden de baasjes in een grote doos ‘opgesloten’.
De doos werd afgesloten met een kartonnen plaat die makkelijk weg te duwen was
door hun hond. Vervolgens werd er getest hoe de honden reageerden op
verschillende situaties. In één test werd er – voor het zicht van de honden –
eten in de doos gegooid. In een andere test moest het baasje vanuit de doos hardop
voorlezen uit een tijdschrift op een neutrale toon. In een derde test moesten
de baasjes om hulp roepen op een gestreste toon. Ze mochten hierbij niét de
naam van hun hond noemen.
Honden willen helpen
In die laatste test wist ongeveer een derde van de honden hun baasje uit de doos te ‘redden’. “Dat klinkt niet heel indrukwekkend, maar is dat wel wanneer je de resultaten goed bekijkt”, legt onderzoekerspsycholoog Joshua van Bourg uit. “De hoeveelheid honden die hun baasje wel wílde redden, maar niet wist hoe, was namelijk een stuk hoger.” Deze honden renden zichtbaar gestrest om de doos heen, terwijl ze jankende of blaffende geluiden maakten. De honden die hun baasje niet wisten te redden wilden dat dus eigenlijk wel, maar begrepen niet wat de bedoeling was.
“Het fascinerende aan dit onderzoek is dat honden blijkbaar echt om hun baasjes geven”, vertelt psycholoog Clive Wynne. “Zelfs zonder training zullen de meeste honden er alles aan doen om mensen te helpen die zichtbaar of hoorbaar in de problemen zitten. En wanneer dat niet lukt, zijn honden zichtbaar van slag.”
Alles voor een beloning
Bij de andere experimenten was er nog steeds een groot aantal honden die de doos openmaakte: zestien honden deden dat wanneer hun baasje hardop voorlas uit een tijdschrift, en negentien honden voor het eten. Deze honden waren echter zichtbaar minder gestrest en jankten of blaften niet. Deze uitkomst doet de wetenschappers vermoeden dat de nabijheid van hun baasje én iets lekkers beide voelen als een beloning voor een hond. Daarom willen de wetenschappers nog een gelijksoortige test doen, waarbij de honden niét hun baasje te zien krijgen als beloning. Zouden ze dan nog steeds helpen?
Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.