Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Dit is waarom je af en toe fruit aan je hond zou moeten geven (en déze soorten kun je beter vermijden)

hond-fruit-eten.jpg

Fruit zit boordevol vitamines. Dat is niet alleen goed voor ons, maar ook voor je trouwe viervoeter. Al mag je hond niet al het fruit eten. Van sommige soorten kunnen honden namelijk flink ziek worden. Daarom leggen we je uit welk je wél met je hond kunt delen en wat je beter ver uit de buurt van het beestje kunt houden. 

Stukje appel over? Dít zijn de voordelen van af en toe wat extra fruit aan je hond voeren.

Waarom je hond af en toe fruit moet eten

Voor honden is het belangrijk om dagelijks voldoende eiwitten binnen te krijgen, om gezond te blijven. Het verschilt per hondenras, leeftijd en hoe actief het beestje is hoeveel eiwitten dat precies zijn, maar gemiddeld zou 40 tot 70 procent van het dieet van je hond hieruit moeten bestaan. Daarnaast is het goed om aan die maaltijden regelmatige fruit of groente toe te voegen, zodat je hond voldoende vezels binnenkrijgt en om een eventueel vitaminetekort te corrigeren. In fruit zitten veel mineralen en antioxidanten die goed zijn voor je hond. Het zou zelfs de cognitieve functies verbeteren en ontstekingen verminderen. Je hond tijdens een wandeling een stukje appel geven of tussendoor een paar bosbessen voeren is dus een hartstikke goed idee. Al moet je wel oppassen voor giftige fruitsoorten bij honden. 

Giftig fruit 

Zoals je misschien wel weet zijn druiven giftig voor honden. Dit kan ernstige nierschade veroorzaken. Geef je hond dus nooit een druif en laat je eigen trosje nooit onbewaakt achter. Hetzelfde geldt voor rozijnen. Klachten bij het eten van een druif of rozijn kunnen zijn:

  • Diarree
  • Extreem rustig/inactief 
  • Minder of geen eetlust 
  • Steeds hele kleine beetjes plassen

Neem contact op met de dierenarts als je vermoedt dat je hond druiven of rozijnen heeft gegeten.

Pas op met citrusvruchten 

Hoewel citrusvruchten vol gezonde vitamines zitten, moet je oppassen welk fruit je aan je hond te eten geeft. Hele zure vruchten zoals limoen en citroen zijn te heftig voor een hondenmaag. Daarnaast zijn de schil en pitjes giftig. Hierdoor kan je hond braken, last krijgen van diarree en soms ook last krijgen van huiduitslag. Ook grapefruits zijn te zuur voor je hond. Waarschijnlijk vind je hond dit soort citrusvruchten niet eens lekker. De enige citrusvrucht die je sporadisch wel kunt geven is een stukje sinaasappel. Ook hier zijn de schil, pitjes, bladeren en het steeltje giftig, dus geef alleen het vruchtvlees. Daarnaast blijft het zuur fruit, dus laat je hond dit niet te veel en te vaak eten. 

Geen avocado, kersen, boysenberries en frambozen 

De vrucht, de pit en de schil van een avocado bevatten allemaal de giftige stof persin. Hierdoor kan je hond last krijgen van maagklachten, braken en diarree. Ook boysenberries (een bessensoort die lijkt op bramen) kunnen diarree veroorzaken. Frambozen zitten wel vol met gezonde stoffen, maar bevatten ook xylitol en dat is giftig voor honden. Als laatste moet je ook oppassen bij kersen. Hoewel de vrucht zelf niet giftig is, is alles er omheen dat wel. 

Voorzichtig met pruimen 

Pruimen zijn een twijfel geval. Vooral de pit is gevaarlijk voor je hond. Wil je je hond toch een stukje van het vruchtvlees geven? Let dan goed op of je hond geen last krijgt van zijn buik. Voor de zekerheid kun je pruimen het beste uit de buurt van je hond houden. 

Abrikozen, perziken en dadels  

Net als bij pruimen moet je ook bij abrikozen, perziken en dadels voorzichtig zijn met de pit. Deze kan vast komen te zitten in de keel van je hond. Het vruchtvlees van een abrikoos zit vol bèta-caroteen en perziken zitten vol met vezels, vitamine A en C. Beiden zijn hartstikke gezond om aan je hond te geven. Ook dadels zitten vol vitamine A, B en C. Hier zit wel een hoge dosis suiker in, waardoor je dit niet te vaak aan je hond moet geven. 

Watermeloen 

Zonder de pitten en de harde schil is een stukje watermeloen een perfecte hydraterende fruitsnack voor je hond. Ideaal voor als het buiten warm is. 

Aardbeien 

Hetzelfde geldt voor aardbeien. Deze zitten vol vitamine C en zijn daarnaast een hydraterend tussendoortje. Zeker bevroren aardbeien zijn in de zomer een goed idee voor een beetje extra verkoeling. 

Lees ook: Je hond met de pot laten mee-eten? Zo (on)veilig is dat

Mango

In mango zit vitamine A, B6, C en E. Een stuk zonder schil en pit is dus een hartstikke gezonde snack. 

Kiwi

In kiwi’s zit heel veel vitamine C, dus ook dat mag je hond gewoon weten. Je kunt de kiwi wel het beste schillen en in stukjes snijden om het makkelijker te maken voor je hond. 

Appel 

In appels zitten veel vezels, vitamine A en C. Ook hierbij is het belangrijk om de steel, de zaden en het liefst ook het hele klokhuis eerst te verwijderen. 

Banaan 

Ook bananen zijn harstikke gezond door de vezels en onder andere magnesium. Hier ziet wel relatief veel suiker in, waardoor het perfect is als een beloningssnack maar niet als dagelijks tussendoortje.

Blauwe bessen

Blauwe bessen zitten vol antioxidanten. Dat is niet alleen gezond voor mensen, maar ook voor honden. The American Kennel Club raadt aan om blauwe bessen te gebruiken om je hond te leren om dingen met z’n mond te vangen. 

Cantaloupe, gele honingmeloen en papaja

In cantaloupe zitten veel vezels, maar ook veel suiker. Het kan een hydraterende snack zijn, maar pas op bij een hond met diabetes of overgewicht. Ook honingmeloen en papaja zijn goede snacks, maar voor alle drie de vruchten geldt wel dat je de schil en pitten eerst moet verwijderen. 

Kokosnoot

Een klein stukje kokosnoot of een beetje kokosnootolie kan je doorgaans zonder problemen aan je hond te eten geven, al kunnen sommige viervoeters hier wel diarree van krijgen. In kokosnoot zit laurinezuur dat antibacterieel, schimmelwerend en ontstekingsremmend zou moeten werken. Gedroogde kokosnoot en kokosnootwater kun je echter beter uit de buurt van je hond houden. 

Peer en ananas 

Peer en ananas zijn beide gezond fruit om aan je hond te geven en zitten vol vitamines. Let wel op: ga altijd voor de verse varianten van deze fruitsoorten, want in blik zit er veel suiker in. Verwijder bij een peer altijd de schil, steel en het klokhuis en zorg ook bij ananas dat je hond de schil niet opeet. 

Cranberries 

Als laatste kun je cranberries aan je hond voeren. Deze zitten vol vitamine C en E. Het kan wel zijn dat je hond hier niet heel vrolijk van wordt. De besjes zijn namelijk nog al zuur voor het beestje. 

Bron | PureWow
Beeld | Getty Images

Ook interessant