Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Hondenbescherming waarschuwt: pas op als je hond graag slakken eet

hond-eet-slakken.jpg

Slakken: een plaag voor de tuin, maar als escargot in restaurants een delicatesse. En zo denkt je hond er misschien ook wel over. Toch kan het gevaarlijk zijn als je hond slakken eet. De Koninklijke Hondenbescherming waarschuwt daarom om alert te zijn.   

Zelfs het slakkenspoor likken kan al gevaarlijk zijn.

Help: mijn hond eet graag slakken

Het lijkt misschien alleen een beetje onsmakelijk, maar verder onschuldig dat je hond graag slakken eet tijdens het wandelen. Maar de Koninklijke Hondenbescherming waarschuwt dat het levensgevaarlijk kan zijn. Dat komt omdat sommige slakken de hart- of longworm Angiostrongulus Vasorum – ook wel Franse hartworm – bij zich dragen. Al in 2008 werd deze hartworm voor het eerst in Nederland aangetroffen. Het gaat om een hele dunne worm, die zich als larve naast slakken ook op kikkers bevindt. Als je hond een slak eet met de larve van een hartworm, kan deze in je hond verder groeien tot een volwassen worm. 

Een larve kan zich door de darmwand heen werken en in de bloedbaan terecht komen. Zo kan deze zich verplaatsen naar de longen en/of het hart om tot een volwassen worm uit te groeien. Een volwassen hartworm kan eitjes leggen, die zich vervolgens weer in het lichaam tot larven ontwikkelen.  

Risicogebieden 

In Nederland is de worm tot nu toe gevonden in de regio Den Haag, de Oostvaardersplassen en de Hoge Veluwe. Gaat je hond mee op vakantie? Let dan ook op in Frankrijk, Duitsland, Italië, Denemarken en Spanje. Ook daar zijn op verschillende plekken slakken met hartwormen te vinden.

Lees ook: Houdt jouw hond van zwemmen? Pas dan híer voor op

Slakkenslijm is ook al gevaarlijk 

Een hond die graag slakken eet, loopt het meeste gevaar om een hartworm binnen te krijgen. Maar ook het likken van een slakkenspoor kan al gevaarlijk zijn. Let dus ook op als je hond in de gebieden waar de worm voorkomt takjes en andere dingen van de grond opeet of hieraan likt. Ook dan kan het beestje larven binnenkrijgen. Sommige honden eten ook graag hondenpoep. Dat is om meerdere reden niet heel hygiënisch, maar ook slakken voeden zich graag aan hondenpoep. Hierdoor kunnen er hartwormen op zitten.  

Symptomen 

Als je hond slakken heeft gegeten met hartwormen of aan het slakkenspoor heeft gelikt, let dan op de volgende symptomen:

  • Sloomheid
  • Verminderde conditie 
  • Kokhalzen
  • Verminderde eetlust 
  • Vermageren
  • Hoesten en benauwdheid
  • Longontsteking
  • Groeiachterstand

Behandeling 

Als je vermoed dat je hond hartwormen heeft binnengekregen, neem dan direct contact op met de dierenarts. Als er niet tijdig wordt ingegrepen kan het beestje last krijgen van longaandoeningen, hartfalen en in ernstige gevallen zelfs overlijden. De dierenarts kan de Franse hartworm vinden via een mestonderzoek. Hierbij moet de poep van minstens vier verschillende dagen worden onderzocht. Als het blijkt dat je hond larven van de hartworm in het lichaam heeft, kan ‘ie speciale medicatie krijgen in de vorm van tabletten of een pipetje.  

Bron | Koninklijke Hondenbescherming
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant