Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Is het erg als je hond iedere dag hetzelfde eet?

hond-eet-iedere-dag-hetzelfde.jpg

Elke dag hetzelfde eten? Wij zouden er niet heel blij van worden. Toch staat je trouwe viervoeter waarschijnlijk elke dag te kwispelen bij zijn bak als ‘ie weer hetzelfde eten voorgeschoteld krijgt. Aan het enthousiasme zal het dus niet liggen, maar een belangrijke vraag daarbij is wel: is het erg voor de gezondheid van je hond als deze iedere dag hetzelfde eet? 

Een expert legt het uit. 

Je hond eet iedere dag hetzelfde 

Naast dat de meeste mensen het saai vinden om elke dag hetzelfde als ontbijt, lunch en diner te eten, is het voor ons ook heel belangrijk om gevarieerd te eten. En daarmee rijst ook de vraag: hoe zit dat eigenlijk bij je trouwe viervoeter? Is het erg als deze iedere dag hetzelfde eet? Volgens veterinair voedingsdeskundige Joseph Bartges kan dit technisch gezien geen kwaad. Aan Well+Good legt hij uit dat je gerust elke dag hetzelfde voor kunt schotelen, zo lang de hondenvoeding maar uitgebalanceerd is en compleet is aan voedingsstoffen die je hond dagelijks binnen zou moeten krijgen. 

Variëren is beter

Toch raadt Bartges aan om aan het dieet van een puppy meer variatie toe te voegen. Dit voorkomt dat je hond later kieskeurig wordt met eten. En dat variëren met voer hoeft niet lastig te zijn. Er bestaan zelfs merken die speciaal voer aanbieden dat geschikt is voor zogenoemde ‘rotatievoeding’. Vaak heeft een merk meerdere smaken waaruit je kunt kiezen, waardoor je je hond wat vaker een andere maaltijd voor kan schotelen. Het voer kan uit verschillende dierlijke ingrediënten bestaan, afgewisseld met groenten en fruit. Hierdoor voorkom je verveling bij je hond, maar krijgt het beestje wel altijd voldoende voedingstoffen binnen.

Daarnaast kan je hond door af en toe af te wisselen met ander voer meer van andere voedingsstoffen binnenkrijgen, dan als ‘ie altijd hetzelfde eet. In sommige vlees- en vissoorten zitten weer andere eiwitten, vitamines en mineralen. Afwisselen van voer is dus niet noodzakelijk, maar zorgt vaak wel voor een nog gevarieerde dieet.

Lees ook: Je hond met de pot laten mee-eten? Zo (on)veilig is dat

Afwisselen met voer

Het is dus niet erg als je hond iedere dag hetzelfde eet, maar variatie is wel prettig. Om dit zo efficiënt mogelijk aan te pakken kun je het beste een voedingsschema maken voor je hond. Wissel daarbij niet steeds af tussen twee verschillende opties, maar probeer om de paar maanden een nieuwe smaak uit. Je kunt zoveel opties uitproberen als je maar wil. Houd bij welk voer je hond lekker vindt, en wat niet. Op basis daarvan kun je op den duur tussen de favorieten van je hond gaan afwisselen. 

Let op: stap in het begin niet van de ene op de andere dag over naar ander voer, maar laat je hond hier eerst aan wennen. Geef ‘m vier tot vijf dagen de tijd om stapsgewijs aan het nieuwe voer te wennen. Dit doe je door aan het oude voer een beetje van het nieuwe toe te voegen. Als je hond eenmaal gewend is aan de verandering van zijn dieet om de zoveel tijd, dan heb je die langzame overgangen niet meer nodig.

Bron | Well + Good, Dogline
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant