Dieren

Zo voorkom je dat je hond zich eenzaam voelt als hij alleen thuis is

hond-alleen-thuis.jpg

Breekt je hart in duizend stukjes als je hond je met het grootste verdriet in z’n ogen aankijkt, terwijl jij je jas aantrekt? Daar kun je iets aan doen. 

Helaas kun je geen betaald verlof krijgen, omdat je hond je zo mist (ha, kón dat maar). Je hond zal er toch echt aan moeten wennen dat jij zonder hem naar werk gaat, boodschappen doet en avondjes uit bent. Daar is niks zieligs aan: een hond kan prima een paar uur alleen thuis zijn. Maar volgens dierenarts Jennifer Freeman kun je meerdere dingen doen om te voorkomen dat je hond zich gaat vervelen, of, zieliger nog, jou ontzettend gaat missen.

1. Extra rondje lopen

“De meeste honden slapen als hun baasjes van huis zijn,” vertelt Jennifer aan Elite Daily. Maar als jouw hond in plaats van rustig slapen vaak kussens en schoenen aan flarden bijt of iets anders in huis de vernieling in helpt, kan dat een indicatie zijn dat-ie onrustig is, als hij alleen thuis is. “Loop voordat je weggaat nog een rondje met je hond om hem een beetje uit te putten,” adviseert de dierenarts. “Door te weinig beweging kunnen ze zich sneller rusteloos gaan voelen en dit uiteindelijk afreageren op jouw favoriete kussen.”

2. Bevroren pindakaas

Geef ‘m iets te doen terwijl jij weg bent. Doe bijvoorbeeld bevroren pindakaas in een Kong-speeltje. Dit houdt je viervoeter wel eventjes zoet. Ook komen er steeds meer apparaten op de markt waarmee je op afstand bijvoorbeeld een brokje aan je hond kan geven. Maar ja, daar moet je dan wel weer het geld voor hebben.

3. Afscheid nemen bestaat niet

Een heel belangrijk advies is om niet te dramatisch te doen bij het afscheid nemen. “Knuffel ze niet gedag en reageer niet te enthousiast als je weer thuiskomt – hoe moeilijk dat ook is,” aldus Jennifer. Tegen je hond praten terwijl ‘ie bang of enthousiast is, maakt z’n emotie alleen maar erger. Je kunt volgens de expert beter wachten tot ‘ie weer wat gekalmeerd is en ‘m dan een knuffel en beloning geven.

4. Tv of radio aanlaten

En heb jij als je thuis bent meestal de tv of radio aan? Laat een van de twee dan ook aanstaan voor je hond als jij weggaat. Jennifer: “Je hond is vast zo gewend geraakt aan de geluiden en beelden, dat hij zich meteen al rustiger voelt.”

Wedden dat als je deze tips toepast, je voortaan met iets minder schuldgevoel de deur achter je dichttrekt?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Elite Daily
Beeld | iStock

Ook interessant