Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Dieren

Is je hond bang voor onweer? Deze tips helpen

hond-bang-voor-onweer.jpg

Naast vuurwerk, de stofzuiger en de kat van de buren is onweer een van de grootste angsten voor veel honden. Van piepen en verstoppen, tot plassen in huis. Honden vinden donder en bliksem vaak vreselijk. Is jouw hond ook bang voor onweer? Gebruik dan deze tips. 

Zo help je je bange hond voortaan het onweer door. 

Hierdoor is je hond bang voor onweer

Doordat honden, net als veel andere dieren, hele goed ontwikkelde zintuigen hebben, voelen ze onweer vaak al aankomen. Daarnaast voelen honden ook aan dat de luchtdruk veranderd. Daarom kan je hond al beginnen met trillen of extra druk worden als de onweersbui er nog aan moet komen. Een hond die bang is voor onweer heeft eigenlijk een ontzettend goed dierlijk instinct. En dat instinct vertelt je hond om in overlevingsmodus te gaan en bij noodweer een veilige plek of dekking te zoeken. Vandaar dat je hond zich bij onweer het liefst verstopt. Daarnaast kun je merken aan je hond dat deze bang is voor onweer als hij begint te piepen, blaffen, trillen, onrustig of extra druk wordt, veel kwijlt, tegen deuren opspringt of zelfs plast in huis. Dit zijn allemaal tekenen dat je hond zich niet veilig voelt. 

Je hond helpen

Is je hond bang voor onweer? Dan kan je je hond met verschillende tips helpen. Allereerst is het belangrijk om je hond niet te negeren of ‘m alleen te laten, maar begrip te tonen voor de angst. Blijf dus bij je hond in de buurt en laat merken dat je er voor het beestje bent. Praat op kalmerende en rustige toon, maar overdrijf niet in je emoties. Jij moet vooral een stabiele basis vormen voor je hond. Het is misschien zielig om je hond zo bang te zien, maar sla niet door in het vertroetelen of troosten.

Laat je hond zich verstoppen

Kruipt jouw hond het liefst bang weg onder de bank voor onweer? Laat hem dit dan vooral doen. Probeer ‘m niet bij je te houden om ‘m te troosten of te aaien als je hond liever alleen is en zich verstopt. Je kunt ook een beschut plekje creëren, bijvoorbeeld door over de bench een kleedje te leggen. Blijf wel in de buurt, om je hond een veiliger gevoel te geven.

Je hond masseren

Het kan helpen om je hond te masseren, zodat hij minder angstig is tijdens het onweer. Maak zachte draaiende bewegingen bij zijn nekvel, om ‘m te laten ontspannen. Daarnaast kun je ook de rug en poten van je hond masseren als je merkt dat ‘ie dit fijn vindt. 

Lees ook: Is je hond bang voor de stofzuiger? Hier komt dat door

Afleiden

Als je hond niet extreem bang is voor onweer, maar hier wel last van heeft, dan kan het ook helpen hem een beetje af te leiden. Bijvoorbeeld met speeltjes of eten. Hierdoor focust je hond minder op de donder en bliksem. Ook is dit een goede tip om te merken hoe gestrest je hond is door onweer. Honden met veel angst of stress hebben namelijk op dat moment geen eetlust, dus als je ‘m een snoepje voorhoudt en hij hoeft het niet, weet je dat ‘ie bang is.

Gordijnen dicht en geluid aan

Het kan ook helpen om tijdens het onweer de gordijnen dicht te houden, zodat je hond de lichtflitsen niet ziet. Ook kun je muziek of ander geluid aanzetten, om de donder minder hoorbaar te maken voor je hond. 

Hond laten wennen aan onweer

Het kan ook helpen om je hond te laten wennen aan onweer, door onweersgeluiden op te zetten. Doe dit eerst heel zachtjes en bouw het vervolgens op. In de tussentijd kun je wat leuks met je hond doen, zodat ‘ie leert dat onweer niet eng is en dat het huis een veilige plek is. Hierdoor kun je je hond aanleren om niet meer bang voor onweer te zijn of het zelfs te associëren met positieve dingen, zoals een snoepje of speeltje.   

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | Aniekwendt, Hondnl, Kynogedrag, RTL Nieuws
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant